Wat zie je in geestvervulde mensen?

Da’s een hele makkelijke vraag met een wat minder makkelijk antwoord.
Uitgangspunten – Bij de beantwoording van deze vraag wil ik er van uit gaan dat je je dagelijkse omgang met de Heer op orde hebt, en dat je in een wedergeboren relatie met Hem leeft! Immers “de natuurlijke mens neemt de dingen van de Geest van God niet aan, want ze zijn dwaasheid voor hem. Hij kan ze ook niet leren kennen, omdat ze geestelijk beoordeeld worden” (1 Korinthe 2:14).
Begrippen – Even de begrippen schetsen. Aan de orde komen vlees, geest, ziel en lichaam. Zie voor een uitgebreidere uitleg deze blog over geest ziel en lichaam, deze blog over het belangrijke onderscheid tussen geest en ziel en deze blog over het vlees.
Zoals we hebben gezien in de uitleggingen in deze blogs, zijn de functies van de geest: het vermogen om contact te hebben met het bovennatuurlijke, intuïtie (bovennatuurlijke kennis over situaties of andere personen) en geweten (bovennatuurlijke kennis over wat goed en niet goed is). De functies van de ziel zijn: wil (ons orgaan van keuzes maken), verstand (ons orgaan om mee te denken) en emotie (ons orgaan om mee te voelen).
Gods orde is: geest, ziel en lichaam, in die hiërarchische volgorde. Hij verlangt er naar om ons te (bege-)leiden met Zijn Geest, via onze geest, op zo’n manier dat we alle werkingen vanuit het vlees (ziel en lichaam) doden en onze ziel en lichaam ondergeschikt maken aan de leiding van de Geest door onze geest.
Dagelijkse wandel – Het dagelijks wandelen naar de Geest is wat de christen in een constante geestelijke staat houdt, het is wat hem bevrijdt van de macht van het vlees, hem helpt om Gods wil gehoorzaam te zijn en hem beschermt tegen aanvallen van de satan.
Het beginnen met wandelen naar de Geest houdt in dat we beginnen te leren om leiding van Gods Geest te leren verstaan en dan ook te aanvaarden. We kunnen oneindig worden onderwezen in kennis over de Geest, en we komen er geen steek verder mee als we Zijn leiding niet leren verstaan en er naar gaan handelen.
Hoe begin je daarmee? Het betekent dat we onze eigen ideeën, wensen en gedachten – die vanuit het vlees komen en waarbij ons ‘IK’ nog op de troon zit – moeten laten varen. Het is een je afkeren van de wereldse gezindheid die uit het vlees komt en het inschakelen van je wil, om zowel je wil als je verstand als je emotie en ook je lichaam te brengen onder de besturing van Gods Geest door jouw geest.
We moeten uitsluitend op onze intuïtie naar de openbaring van de Geest gaan leven. Wat deze dagelijkse wandel niet is zijn de enkele ‘piek-ervaringen’ die sommigen ons willen voorhouden als het hoogst haalbare in ons geestelijk leven. Wat het wel is, is een je voortdurend gedragen en geleid weten door Gods Geest.
In de praktijk – Okay, allemaal prachtig, maar wat betekent dat nou in de praktijk? Laten we eens kijken naar het vijfde hoofdstuk van de Galatenbrief. Hier worden de werkingen van het vlees uiteengezet, en gesteld tegenover de vrucht van de Geest.
Wandel door de Geest en u zult zeker de begeerte van het vlees niet volbrengen. Want het vlees begeert tegen de Geest in, en de Geest tegen het vlees in; en die staan tegenover elkaar, zodat u niet doet wat u zou willen. Als u echter door de Geest geleid wordt, bent u niet onder de wet. Het is bekend wat de werken van het vlees zijn, namelijk overspel, hoererij, onreinheid, losbandigheid, afgoderij, toverij, vijandschappen, ruzie, afgunst, woede-uitbarstingen, egoïsme, onenigheid, afwijkingen in de leer, jaloersheid, moord, dronkenschap, zwelgpartijen, en dergelijke; De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Daartegen richt de wet zich niet. Maar wie van Christus zijn, hebben het vlees met zijn hartstochten en begeerten gekruisigd. Als wij door de Geest leven, laten wij dan ook door de Geest wandelen.” (Galaten 5:16-25, HSV)
Halleluja, dank U Jezus, voor zo’n prachtige duidelijke tekst!
Wat zien we als resultaat van vleselijk leven? Het is me nogal een opsomming: “overspel, hoererij, onreinheid, losbandigheid, afgoderij, toverij, vijandschappen, ruzie, afgunst, woede-uitbarstingen, egoïsme, onenigheid, afwijkingen in de leer, jaloersheid, moord, dronkenschap, zwelgpartijen, en dergelijke“. 
Bij een geestvervuld mens zie je deze dingen niet. In elk geval niet blijvend! Nu kunnen we allerlei voorbeelden gaan noemen, als ‘niet te snel rijden op de snelweg, ook als de politie niet kijkt’, en ‘keurig je belasting betalen en niet zoeken naar ontduik mogelijkheden’, en ook ‘geen illegale muziek of software downloaden’, maar dat is echt allemaal te flauw voor woorden. Als je geestvervuld bent dan weet je echt wel wat wel en niet goed is. Je geweten is dan immers onder besturing van de Geest van God? 
Wat je bij een geestvervuld mens wel ziet is allereerst gerichtheid op ‘de dingen die boven zijn’, gerichtheid op het Koninkrijk van God en op de wil van de HEER. Daaruit voortvloeiend vertonen zij ook een gerichtheid op de ander, eerder dan op zichzelf. En “De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing“.
GROEIEN MAG! – “Want ik ben door de wet voor de wet gestorven,  opdat ik voor God zou leven. Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij;” (Galaten 2:19-20a, HSV)
Een prachtige beschrijving van het geestelijk leven, het is Christus die het in mij bewerkt. En gaat dat vanzelf? Nee, dat is een proces: “indien gij door de Geest de werkingen van het vlees doodt, zult gij leven” (Romeinen 8:13).
en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God,  Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven” (Galaten 2:20b, HSV).
Wat een genade! Hier lezen we dat, voor zover we nog in het vlees leven (en dat willen we niet, maar het gebeurt soms toch), dat we dan mogen weten dat de Zoon van God Zich voor ons heeft overgegeven, en dat Gods Geest ons wil helpen de werkingen van het vlees steeds meer uit te bannen!!!

One Reply to “Wat zie je in geestvervulde mensen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.