Een vrouw die de HEERE vreest, die is te prijzen!

Er is een ge-wel-di-ge tekst in de Bijbel over de waarde van de vrouw. Deze tekst is veel gelezen, veel verguisd, en veel onderschat. Ik heb het over Spreuken 31, lees even mee:

Spreuken 31:10-12, 15, 20, 23, 25, 28-30 “Wie zal  een deugdelijke vrouw vinden? Haar waarde gaat die van robijnen ver te boven. Op haar vertrouwt het hart van haar echtgenoot, en bezit zal hem niet ontbreken. Zij doet hem goed en geen kwaad, al de dagen van haar leven – Zij staat op als het nog nacht is, en geeft haar huisgezin voedsel – Zij opent haar hand voor de ellendige, zij spreidt haar handen uit naar de arme – Haar echtgenoot is bekend in de poorten, als hij daar zit met de oudsten van het land – Kracht en glorie zijn haar kleding, zij lacht de komende dag toe. Zij doet haar mond open met wijsheid, onderricht uit genegenheid ligt op haar tong. – Haar kinderen staan op en prijzen haar gelukkig, ook haar echtgenoot roemt haar: Veel dochters hebben krachtige daden verricht, maar jíj overtreft ze allemaal – Bevalligheid is bedrieglijk en schoonheid vergankelijk, een vrouw die de HEERE vreest, die zal geprezen worden” (HSV).

Hoe je deze tekst leest staat en valt met hoe je in het leven staat. Echt, als je er geestelijk naar kijkt is het één grote lofzang op de vrouw die haar man en haar gezin steunt en dient zoals de Here Jezus de gemeente dient.
Ik prijs mij gelukkig in Yvonne zo’n vrouw te hebben gevonden. Niet altijd heb ik haar voldoende gewaardeerd, maar met het klimmen van de jaren zijn mijn respect en mijn waardering voor haar gegroeid! Als ik alleen al denk aan de enorme bulten was die ze heeft gedaan om ons gezin draaiende te houden, dat moeten echt tonnen en tonnen zijn geweest in die ruim dertig jaren. En dan het sjouwen met de boodschappen. Ruim 30 liter zuivel per week in de tijden dat we met zes mensen waaronder vier tieners in één huis woonden.
En dan heb ik het nog niet eens over de geestelijke kant. Ook geestelijk ‘staat ze haar mannetje’… Ik denk dat het onder andere aan haar gebed is te danken dat ik tot levend geloof ben gekomen. Onze vier kinderen heeft zij de Liefde van de Here Jezus voorgeleefd. Als er iemand bij ons aanklopt is zij degene die haar armen wijd openspreidt om gastvrij te ontvangen, zodat we samen naar verhalen mogen luisteren en met wijze raad en daad terzijde te staan.
Als er iemand is die de ‘geur van Christus’ verspreid, dan is zij het wel. Ze wil dat zelf niet horen, want alle eer moet naar de HEER, maar daarom zeg ik het maar eens. Mijn vrouw is een terebint van gerechtigheid in het Koninkrijk van God! Mijn hart vertrouwt op haar. Kracht en glorie trekt zij ’s morgens als kleding aan. Ze onderwijst vanuit genegenheid met wijsheid. Haar kinderen prijzen haar.
En nu mogen we vanavond naar onze vriendin Els, zo’n andere terebint van gerechtigheid, om samen met haar en haar man Hans een gedenksteen op te richten voor haar 60ste verjaardag!

One Reply to “Een vrouw die de HEERE vreest, die is te prijzen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.