Want ik sta niet toe dat een vrouw onderwijs geeft.

Scripture – 1 Timotheüs 2:8-12 “Ik wil dan dat de mannen op alle plaatsen bidden met opheffing van heilige handen, zonder toorn en meningsverschil. Evenzo wil ik dat de vrouwen zich tooien met eerbare kleding, ingetogen en bezonnen, niet met het vlechten van het haar of met goud of parels of kostbare kleren, maar met goede werken, wat bij vrouwen past die belijden godvrezend te zijn. Een vrouw moet zich laten onderwijzen in stilheid, in alle onderdanigheid. Want ik sta niet toe dat een vrouw onderwijs geeft,  en ook niet dat zij de man overheerst, maar ik wil dat zij zich stil houdt” (HSV)

Observation – Hier geeft Paulus voorschriften voor hoe het in de gemeente behoort toe te gaan. Deze voorschriften maken vooral duidelijk – voor zowel mannen als vrouwen, elk op hun eigen gebied – dat het bij de aanbidding gaat om innerlijke gesteldheid, en niet om uiterlijk vertoon.
Voor de mannen wordt gerefereerd aan Psalm 134:2 “Hef uw handen op naar het heiligdom en loof de HEERE“. Het is goed dat mannen als priesters van hun huisgezin de handen opheffen in aanbidding en als zegen. Het is een teken van overgave. En dat is nu juist waar wij mannen zwak in zijn. Zonder toorn of meningsverschil, een belangrijke toevoeging, want wij mannen kunnen nogal eens zwart-wit uit de hoek komen, ook naar elkaar. Ons eigen gelijk wordt dan belangrijker dan de waarheid.
Voor de vrouwen is het belangrijk hun uiterlijk niet de overhand te laten nemen. Het gaat om innerlijke gesteldheid, niet om opsmuk. In beide gevallen gaat het er om dat God het hart aanziet, en niet de buitenkant. Vrouwen proberen soms andere vrouwen hiermee af te troeven, en ook dan gaat het om verkeerde dingen.
Voor de relatie tussen mannen en vrouwen staat hier ook een aanwijzing. De man wordt ook elders in de Bijbel als priester van zijn gezin aangewezen, immers de man is het hoofd van de vrouw en Christus is het hoofd van de man. Hij moet zijn vrouw liefhebben zoals Christus de gemeente liefheeft.
Ook in de gemeente moet deze verhouding weerspiegeld worden. Het is niet passend dat een vrouw gezaghebbend onderwijs geeft aan de gemeente, noch dat zij de man overheerst.
Application – Wat een klapper van een tekst is dit! Zeker gezien de verhoudingen in de maatschappij om ons heen is dit een bom van een tekst! Toch zegt God dit tegen ons, dus op zijn minst moeten we er serieus naar kijken…
Wij hebben geworsteld met deze en andere man-vrouw teksten in de Bijbel. Het heeft ons een jaar of tien gekost om tot een goed begrip ervan te komen. En dat niet uit onszelf, maar doordat God ons langzaam naar elkaar toe heeft gebracht langs de lijnen van deze teksten.
En daar staat het dan toch: “ik sta niet toe dat een vrouw onderwijs geeft“. 
Gezag voeren en onderwijzen hoort bij elkaar, het gaat hier om een onderliggend Grieks woord dat ook vermanen, terechtwijzen, bestraffen en weerleggen betekent. En in dat opzicht past het niet dat een vrouw, gezien de geschetste verhoudingen, de gemeente met gezag zou onderwijzen.
Dat wil aan de andere kant ook niet zeggen dat de mannen de vrouwen dan maar moeten overheersen, daarover zijn de ‘man-vrouw teksten’ in de Bijbel zeer duidelijk. De wederkerigheid en de gelijkwaardigheid zijn in alle gevallen aanwezig. Zie ook de blog over Spreuken 31 en de blog over de rol van mannen.
In het korte bestek van een blog kan dit onderwerp natuurlijk niet volledig worden uitgewerkt, dus schiet ons gerust aan als je ons tegenkomt en vragen hebt.
Prayer – Vader dank U wel voor Uw ideeën over de verhouding tussen mannelijk en vrouwelijk. Dank U wel voor het prachtige evenwicht dat U ons hebt gegeven. Wilt U ons helpen onze eigen rol te vinden, onze culturele bagage af te schudden en ons volkomen te richten op wat U daar over zegt in Uw Woord, het richtsnoer voor ons leven? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.