DS64, ID=1, adressen 301-304
DS64, ID=1, adressen 301-304

Storing zoeken, DS64 wisseldecoder

Voor het bedienen van mijn wissels gebruik ik DS64 wisseldecoders van Digitrax.

Twee van mijn DS64’s deden niet wat ik verwacht. Ik ontdekte het bij eentje, zie afbeelding hiernaast. Later bleek dat een van de andere ook niet meer functioneerde. Ze hebben een tijd lang goed gefunctioneerd, maar zijn nu via Loconet niet meer benaderbaar. De DS64’s zijn op een aparte 12V voeding aangesloten (via AX1 en AX2).

Via schakelaars op de inputs kan ik de wissels omzetten. Ik had routes ingesteld in de DS64 en die bedien ik via schakelaars. Die routes waren er nog en werken – via de schakelaars. Maar via Loconet kon ik ze geen commando’s meer geven.

Ook kon ik ze niet meer uitlezen via JMRI (‘Loconet’ / ‘Configure DS64’). Ik heb in totaal 6 stuks DS64, met ID’s van 1 t/m 6. De twee waar het om gaat zijn ID’s 1 en 3 (die zitten op dezelfde 12V voeding), de andere DS64’s worden keurig uitgelezen door JMRI en zijn ook te herschrijven.

Als eerste heb ik de Loconet aansluiting gecontroleerd met de LT1 Loconet tester: die is goed. Vervolgens heb ik geprobeerd de ID opnieuw te setten cf. het boekje. Dat pakt hij niet. Ik moet de power er af halen om hem uit de ‘ID-set’ modus te halen.

Toen geprobeerd de losse voeding er af te halen en hem te voeden vanaf de rails via TRKA en TRKB. Wissels via schakelaar werken net als boven, het setten van de ID lukt ook nu niet, evenmin als het via Loconet aansturen van de wissels.

Tijdens deze tests werkten de andere DS64’s wel gewoon zoals verwacht.

Ik heb de boel even een dag laten liggen. Frustrerend!


 

20141222_02_testen
Loconet test-opstelling op mijn werkbank

Nu eerst ID 3 uitgebouwd en op de werkbank getest. De hele baan afgekoppeld, geen Loconet en geen DCC baanspanning. Een geïsoleerde test. En presto! Nu was hij  te programmeren, uit te lezen en het aansturen vanaf Loconet werkte ook weer!

Toen de andere (ID 1) ook uitgebouwd – dat was wat meer werk. Deze ook op de testbank en ook deze was gelukkig te programmeren. De test liet ook hier zien dat alle wissel aansluitingen weer functioneerden.

Allebei weer terug gebouwd in de baan, en de spanning er weer op gezet. Weer werkte het niet. En ID1 begon weer aardig te stinken als ik Loconet aansloot.


 

Het betere (of moet ik zeggen: slechtere) bak en braad werk...
Het betere (of moet ik zeggen: slechtere) bak en braad werk…

Het was dus niet de DS64 zelf, want die werkte nog. Toen maar eens onder de baan gedoken om de aansluitingen van de wissels te controleren.

En ja hoor, zie de afbeelding hier rechts. En nu herinnerde ik me ook dat ik een paar dagen geleden een van de aansluitingen had gecontroleerd en verbeterd. Eén van de locs (een klein vier-assertje) stopte op die wissel telkens. Dat bleek te liggen aan een halve soldering in de hart-stuk polarisatie…

Maar in het verhelpen daarvan was dus tegelijk ook bovenstaand probleem ontstaan.

De solderingen van deze Tortoise heb ik opnieuw gedaan en de tussenruimtes tussen de soldeer eilandjes even goed schoongekrabd met een schroevedraaiertje.

En ziedaar, het spul werkt weer!

 

Storing zoeken, DS64 wisseldecoder