Routes instellen met de RaspberryPi

De afgelopen week ben ik bezig gewee20150905_01_RPist om een programma te schrijven voor de RaspberryPi (RPi). Dit is een kleine computer ter grootte van een pakje sigaretten. Zie de foto rechts.

20150905_02_RPi

 

Op de tweede foto kun je zien dat er een beeldscherm aan te koppelen is en natuurlijk een toetsenbord en muis. Die gebruik ik overigens niet, ik benader mijn RPi via het (wifi) netwerk.

 

Nu wilde ik een oplossing om routes in te stellen door aan beide zijden van een in te stellen route op een knop te drukken. Alle tussenliggende wissels moesten dan zo worden ingesteld dat ik van begin naar einde die route (of rijweg) goed had liggen.

Met het programma dat ik op de RPi heb geschreven (rasp_routes) ik het nu zo geregeld dat de gebruiker via een configuratie-bestand kan aangeven welke inputs (van de RPi) bij elke sporen horen, welke outputs aan welke wissels moeten worden geknoopt, en welke de geldige routes zijn en hoe die routes moeten worden gemaakt door de wissels in te stellen.

Nog te doen

Wat nog moet gebeuren is dat er een oplossing moet komen om wissels te schakelen met een signaaltje van afwisselend 0 Volt en 3,3 Volt. De maximale belastbaarheid van de output pins is nominaal 3mA, maximaal 15mA per output, met dien verstande dat het totaal van alle pins niet boven de 50mA mag komen…

Dus, elektronica liefhebbers, kom met ideeën!

Beschikbaarheid

Natuurlijk is de broncode beschikbaar als je met dit programma op de RPi aan de slag wilt. Je kunt dat laten weten in een reactie op dit bericht.

Routes instellen met de RaspberryPi

3 thoughts on “Routes instellen met de RaspberryPi

 • September 5, 2015 at 12:44 pm
  Permalink

  Er zijn ook bordjes met relais, alleen worden deze aangestuurd via i2c. Dan zal je het programma een deel moeten herschrijven.
  Ik ben overgens wel geinteresseerd in je code.

  Groeten,
  Pascal

  Reply
  • September 5, 2015 at 2:00 pm
   Permalink

   Ja Pascal, ik weet het. Waar ik ook naar zit te kijken zijn de ‘servo-HATs’, die kun je stacken tot ruim 900 aan te sturen servo’s… ?

   Ik zit te denken aan een configuratie-sectie om aan te geven hoe de aansturing plaats moet vinden.

   Ben je bekend met Git-hub?

   Gerard

   Reply
   • September 5, 2015 at 8:50 pm
    Permalink

    Beste Gerard,
    Die servo’s ben ik niet zo bekend mee, ik zal het eens bekijken.

    Git-hub ken ik idd.

    Groeten,
    Pascal

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *