De basis

In het begin ben je net als ik waarschijnlijk super enthousiast en sta je te popelen om te beginnen, maar voordat je wegrent en een startset gaat kopen bij je lokale treinenwinkel, zijn hier een paar dingen waar je even over na moet denken…

Als je net begint met je modelspoor avontuur, dan zijn er een paar basis dingen die je moet weten en die je zullen helpen bij de beslissingen die je moet nemen bij de planning en het ontwerp van je eigen modelbaan.

Er zijn drie belangrijke onderwerpen om over na te denken als je je eigen modelbaan gaat plannen…

  • Thema
  • Schaal
  • Setting

Thema

Het thema van Washtown & Beijville is hoofdzakelijk vrachtvervoer, met een enkele passagierstrein. Veel containervervoer in lange doorgaande treinen en hier en daar een local om vracht van A naar B te brengen tussen verschillende industrieën.

De eerste forse containertrein is in model al samengesteld:

Maar ook bijvoorbeeld graan dat wordt afgeleverd bij een mill met een paar graansilo’s, om vervolgens weer met hoppers of boxcars naar verwerkende industrie – bakkerijen – te worden gebracht.

Of olie die bij een aantal ja-knikkers wordt opgeslagen in storage tanks en die zo af en toe wordt bezocht door een olie trein.

De locaties bevinden zich in de sfeer van de oostkust van Noord Amerika (East Coast).

En het tijdperk neem ik niet al te nauw, de tweede helft van de 20ste eeuw.

Maatschappijen die je op mijn baan zult tegenkomen zijn ook erg divers, en wat afhankelijk van de beschikbare modellen. Ik probeer het wel realistische te houden in die zin dat de maatschappijen wel in het East Coast gebied moeten voorkomen.

Norfolk Southern met haar samenstellende voorgangers ConRailCSX hebben mijn grootste voorkeur, met name door de prachtige kleuren van de nieuwe Norfolk Southern loc’s.

Maar ook Burlington NorthernBurlington Northern Sante Fe en Union Pacific zullen op de baan te zien zijn.

Soort treinen

Ik rijd uitsluitend met dieseltreinen (dat gepruts met bovenleidingen vind ik maar niks).

Dit zijn belangrijke beslissingen die je ook zult moeten nemen, en die het fundament leggen voor hoe je planning, ontwerp en bouw van je baan zullen gaan verlopen. Voor meer informatie over dit onderwep zie de Ontwerp pagina.

Schaal

Mijn schaal is H0, dat is 1 op 87. Schaal is de verhouding tussen de maten van het model en de maten van het grote voorbeeld. Met andere woorden, welk formaat treinen wil je laten rijden?

Er zijn verschillende populaire schalen beschikbaar. Welke je kiest hangt af van:

  • hoeveel ruimte je hebt;
  • hoeveel geld je kunt missen voor deze hobby;
  • waar je de nadruk op wilt leggen, treinen of landschap;
  • de gewenste treinlengtes, hele lange of wat kortere treinen;
  • de hoeveelheid geduld die je hebt in de omgang met hele kleine modellen.

Setting

Het derde onderwerp om goed over na te denken is hoe je je modeltreinen gaat tonen en hoe je bedrijf er uit gaat zien.

Wil je een koninkrijk van muur tot muur, of een klein rangeerbaantje op een boekenplank(zie Shelf Layouts for Model Railroads, by Iain Rice), of iets daar tussenin? Er zijn ook andere mogelijkheden en overwegingen…

Bouw je je modelbaan voor je eigen genoegen? Komen er vrienden helpen bij het bedrijf wanneer je modelbaan klaar is? Is de modelbaan voornamelijk voor je kinderen of kleinkinderen bedoeld? Wordt het een onderdeel van een grotere clubbaan? Of wordt het misschien een klein diorama om te verkopen op een beurs of via Ebay?

Ik heb gekozen voor een vrijstaande baan waar ik omheen kan lopen, met twee niveaus.

Kortom…

Je ziet, er zijn veel dingen om rekening me te houden in je besluit wat voor medelbaan je wilt gaan bouwen, hoe je de modellen wilt tonen en hoe je bedrijf er uit gaat zien. Blijf echter niet in het besluitvormingsproces hangen, het kan maar al te gemakkelijk gebeuren dat je in de planfase blijft hangen. Zoals ze in de zakenwereld zeggen: als je de opties overwogen hebt, gewoon beginnen!

Goed, nu je de locatie, het tijdperk, de schaal en de setting hebt bepaald, ben je klaar voor de volgende stap. Ga naar je plaatselijke modeltreinen speciaalzaak en koop je eerste startset! Daarmee kun je op weg. Dan, als je die uitgelegd hebt en lekker hebt rongereden, lees wat verder op deze site en laat je inspireren tot het maken van een realistisch sporenplan, de onderbouw, breng bergen en landschapskenmerken aan, sluit verlichting aan in je gebouwen en in je passagiersrijtuigen.