Schaal

Schalen vergeleken
Schalen vergeleken

Schaal is de verhouding tussen het model en de realiteit. Bij een schaal van 1:50 is een centimer in het model in werkelijheid een halve meter. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende schalen in de modeltrein wereld:

Schaal 0: (1:48) – De locomotieven zijn groot en indrukwekkend en zijn favoriet bij zowel jonge als oude “kinderen”. De twee-rail variant loopt op gelijkstroom. Schaal 0 treinen hebben de neiging om de scenery erg klein te laten lijken, tenzij je een erg grote kamer hebt, maar het is zeker een mooie schaal om mee te rijden.

Schaal H0: (1:87) – De meest populaire en meest wijdverbreide schaal. Niet te groot, niet te klein. Een leuke kleine layout van deze schaal past redelijk op een standaard plaat hout van 244 x 122. Voor deze schaal zijn erg veel toebehoren te krijgen, evenals materieel en accessoires. Meer dan voor welke andere schaal dan ook.

Schaal N: (1:160) – Kleiner dan HO. Ook erg populair omdat je een grote modelbaan kunt weergeven op ongeveer de helft van de ruimte van HO. Als je veel van scenery houdt en van lange treinen die zich door een landschap kronkelen, dan zou dit wel eens jouw schaal kunnen zijn.

Schaal HOn3-1/2: (1:87) – Smalspoor. Materieel met de 1:87 schaal, maar met een veel smaller spoor, waardoor krappere bogen mogelijk zijn. Het grote voorbeeld voor deze schaal zijn vaak “logging railroads”, kleine maatschappijtjes uit de Amerikaanse houtindustrie, waar scherpe bochten rond rotsige obstakels nodig zijn.

 

Er zijn nog andere schalen in gebruik (zie dit overzicht), maar de hierboven genoemde zijn de meest voorkomende. De gereedschappen en technieken die worden genoemd kunnen in al deze schalen worden toegepast met hier en daar kleine aanpassingen.

Washtown

Washtown wordt gebouwd in de schaal H0, dat is 1:87.