Setting

Er zijn veel smaken op het gebied van settings. Een en ander hangt sterk af van de hoeveelheid ruimte die je hebt. Hieronder vind je wat voorbeelden om inspiratie op te doen.

dsc_0087_med
Yard Office

Modelbaan Layout

Een complete manier om je modeltreinen in hun “natuurlijke” omgeving te laten zien. Een omgeving die bergen, prairies, rivieren, steden en kleine dorpen kan bevatten. Een modelbaan laat zien hoe je treinen functioneren bij verschillende industrieën. Het is gebruikelijk om een modelbaan in een thema te bouwen om een bepaalde categorie van diensten te laten zien, zoals bijvoorbeeld de houtindustie, kolen, staal, passagiersbedrijf, etc.  Bij het thema hoort ook een keuze voor een geografisch gebied en een bepaald tijdperk.

Je modelbaan kan zo groot of zo klein zijn als je wilt, mede gebaseerd op je ruimte, en op je beperkingen in tijd en geld. Het kan variëren van een kleine boekenplank rangeer baan waarop je heen en weer kunt rijden, tot een zolder-vullend koninkrijk met meerdere treinen die volautomatisch hun diensten rondrijden, met een aantal zijlijnen voor industrieën, splitsingen, bruggen, havens en steden. Soms is kleiner beter, omdat je je tijd dan in het perfectioneren kunt steken en er iets van te maken war je echt trots op kunt zijn vanwege alle details. Hoe meer vrienden je hebt die je willen helpen met je modelbaan (in ruil voor koekjes en ijs), hoe groter je modelbaan kan worden. Je kunt dan met elkaar rij-sessies houden om de lol er in te houden!

Prototype baan

Een prototypische modelbaan probeert zoveel mogelijk aspecten van een echte spoorweg maatschappij (bijvoorbeeld Norfolk en Southern) binnen een bepaald gebied (bijvoorbeeld tussen Norfolk en Chicago). Deze manier van bouwen vergt dat je een bepaalde hoeveelheid research doet en kennis opdoet over die bepaalde maatschappij die je gaat modelleren. Er zijn zeer veel beschikbare bronnen om gemakkelijk aan deze informatie te komen. Een van de leukste is natuurlijk een bezoekje aan het te onderzoeken gebied zelf en daar zelf uit de eerste hand informatie te verzamelen, waaronder foto’s, maten van gebouwen (als die nog bestaan), etc. Veel steden hebben schitterende spoorweg museums waar je een schat aan informatie over de geschiedenis van de maatschappij kunt vinden.

dsc_0077_med
Klein station

Freelance railroad

Een freelance modelbaan wordt gebouwd op basis van de fantasie van de bouwer. Het ontwerp moet natuurlijk wel enige overeenkomst met de realiteit hebben op het gebied van het bedrijf, de globale locatie en het tijdperk. De namen van de treinen, het baanplan en de dorpen en steden kunnen volledig gefantaseerd zijn.

Switching Layout

Een kleine rangeerbaan (of switching layout) kan wel eens precies zijn wat je wilt. Dit type heeft niet veel ruimte nodig, dus je kunt je in de details helemaal uitleven. Er zijn goede baanplannen met aardige puzzelmogelijkheden voor te vinden. De uitdaging kan bijvoorbeeld zijn om een vracht van de ene zijlijn naar de andere zijlijn te krijgen zonder de trein op welk moment dan ook aan te raken. Heel veel industrietjes kunnen worden uitgebeeld in dit type layout.

Module baan

Je kunt ook kiezen voor het bouwen van een of een paar modules die je vervolgens meeneemt naar rijsessies of tentoonstellingsdagen. Daar aangekomen voeg je jouw modules samen met die van anderen om zo een hele gorte baan te maken. Dit is een manier die wel door modelspoorclubs wordt gebruikt. Ider module moet goed gedefinieerde maten hebben en de manier waarop de sporen uitkomen op de randen van de modules is heel precies afgesproken zodat idere module past aan iedere andere module. Er zijn beschreven standaarden voor, bijvoorbeeld bij de NMRA (National Model Railroad Association), maar ook bij de FREMO.

Diorama

Een klein diorama is een nog kleinere vorm die voor jou de perfecte manier zou kunnen zijn om met modelspoor bouw te beginnen. Je kunt een diorama bouwen op een oppervlakte van 30 cm bij een meter, of zelfs nog kleiner. Je beeldt dan een spoorweg scene uit, compleet met trein, rails, landschap, gebouwen, mensen, zelfs water in de vorm van een beekje of een meer, etc. Het wordt een 3D kunstwerkje dat past in de huiskamer, of dat je zelfs zou kunnen verkopen op een tentoonstelling.

 

Washtown

De setting voor Washtown is een freelance modelbaan layout