Thema

Een goed baanontwerp begint met het vaststellen van een thema, ongeacht de grootte van je baan.

Een paar voorbeelden:

shay3_med-Een logging (houthakkers en verwerkende industire) layout met shay locomotieven die boomstammen uit een houthakkerskamp vervoeren naar zagerijen; vandaaruit vrachttreinen die het gezaagde hout vervoeren naar meubelmakerijen, en de snippers en het zaagsel naar papierindustrie.

~Lange kolentreinen die door de Appalachian mountains kolen vervoeren van de mijnen naar energiecentrales, naar staalproducenten, en naar woongebieden om huizen te verwarmen.

~Koelwagens die bederfelijke waren vervoeren van boerderijen en boomgaarden naar voedselverwerkende industrie of groothandelsbedrijven.

~Tank wagens die melk vervoeren van veebedrijven naar zuivelverwerkende industrie en vandaaruit verder naar de groothandelsbedrijven.

pasenger3_med~Passagierstreinen die mensen vervoeren tussen steven, van dorpen naar steden en terug, verbindingen, haltes, etc.

~Stoomtreinen die vracht en / of personen vervoeren door fraaie landschappen, langs bergen, over rivieren, met veel rotsformaties.

~Vracht en personentreinen die zich een weg banen door de straten van industrieel stedelijke gebieden.

~Grote rangeerterreinen (“yards”) die een heleboel rangeerwerk met zich meebrengen om treinen samen te stellen voor het vervoer naar andere staten, met steam4_360een andere “yard”. Een voorbeeld van een yard is de Classification Yard.

Wel, je krijgt het idee denk ik. Mogelijkheden te over. Een ding staat centraal, je spoorweg moet een doel hebben! Je treinen hebben bestemmingen, anders wordt je het waarschijnlijk snel zat, en rij je alleen maar rondjes rond de kerk

Washtown

Voor Washtown heb ik gekozen voor een meerderheid aan vrachtvervoer. Containers en andere intermodal treinen voor het vervoer op langere afstanden en boxcars, hoppers en reefers voor het lokale vervoer tussen industrieën.

 

 

Locatie

mountaintrain_medJe modelspoorweg maatschappij functioneert ook in een bepaald gebied.

Het kiezen van een locatie of gebied helpt je ook met beslissen wat voor treinen / maatschappijen je wilt rijden. Bijvoorbeeld, als je houdt van westelijke woestijnscenes, ligt het voor de hand om met Union Pacific (UP) of Atchison, Topeka & Santa Fe (ATSF) locs te gaan rijden. Hou je van de appalachen, dan wil je waarschijnlijk ook rijden met treinen die uit dat gebied komen – zoals Chesapeake and Ohio (C&O), Norfolk and Western of Norfolk Southern (NS) afhankelijk van het tijdperk dat je wilt uitbeelden.

Je kunt een heel precieze locatie kiezen, zoals een klein gedeelte van een spoorweg tussen een specifiek stadje en een dorp. Of je kiest er voor om een gebied te nemen en de sfeer van dat gebied in je baan te laten terugkomen.

Washtown

Washtown is gesitueerd langs de East Coast.

 

Tijdperk

Om je modelspoor wat realisme te geven is het ook goed om een tijdperk te kiezen dat je wilt nabouwen.

Voorbeelden zijn:

Het zogenoemde overgangstijdperk of “transition period” in de late jaren ’40 tot de vroege jaren ’50. De populariteit van dit tijdperk is te danken aan de mogelijkheid om zowel stoom als diesel te laten rijden.

Als je de jaren ’20 modelleert zul je voornamelijk stoomlocomotieven hebben rondrijden.

En als je modernere tijden kiest, kun je de Amtrak, Norfolk Southeren en andere modernere diesels laten rijden.

In de scenery die je aanlegt, en in de steden en dorpen zul je proberen de kenmerken van jouw tijdperk te laten zien. Billboards en reclames op gebouwen zijn vaak erg handig bij het uitbeelden van een periode.

Washtown

Washtown modelleert de tweede helft van de twintigste eeuw.

 

Seizoen

autumn2_med
Herfst
snowtrain_med
Winter

De tijd van het jaar kan ook een sterk bepalende factor zijn voor je modelbaan.

Het besluit welk seizoen je uitbeeldt heeft een enorm effect op het landschap, op de bedekking van de grond, de kleur van de bomen, etc.

 

 

Operatie

p8204063_med
Car-cards

Veel modelspoorders zetten dit bovenaan hun prioriteiten lijstje als ze nadenken over de planning aanleg van hun modelbaan.

~Wat voor treinen zullen er gaan rijden?

~Waar zullen de yards worden gepland?

~Hoe rijden de treinen de yard in en uit?

~Hoe worden de rijsessies gehouden, met wat voor bediening, welke manier van aansturing, hoeveel meelopen is er nodig?

Washtown

Op Washtown zullen doorgaande treinen en locals elkaar afwisselen op grote en kleinere yards.

 

______________________________

Als je alle opties hierboven zorgvuldig overdenkt en je eigen keuzes maakt, ben je al een flink stuk op weg naar een geweldig ontwerp of concept voor je eigen modelbaan en spoorwegbedrijf. Hat zal dan interessant zijn, je maatschappij heeft een doel, het bestaat in een echt tijdperk en in een echt gebied die je zo goed mogelijk herkanbaar kunt maken. Zelfs als je met een freelance of verzonnen maatschappij gaat rijden is het toch goed om deze keuzes te maken.

Nu je dat gedaan hebt kun je je af gaan vragen hoe je dit om kunt zetten in een haalbaar en interessant sporenplan waarmee je aan de slag kunt en daadwerkelijk kunt gaan bouwen aan je layout.

Ik zeg het nog maar een keer, zorg dat je niet vast komt te zitten in besluitvorming. Je kunt maanden en jaren nadenken zonder ook maar een meter rails te leggen. Maak keuzes die jou aanspreken en begin ermee te werken! Ga voorwaarts! Als je het lastig vindt om een besluit te nemen, gooi een muntje op en forceer het besluit. Je zult er plezier aan hebben, wat er ook uit komt!