Centrale

Rocomotion, Multimaus centrale, booster 10764 en de computerinterface 10785
Rocomotion, Multimaus centrale, booster 10764 en de computerinterface 10785

Rocomotion, Multimaus

Net als veel mensen ben ik met een startset van Roco begonnen. Een Multimaus en een Rocomotion versterker (booster) 10764. Niet veel later, toen ik de zaak ook via de computer wilde kunnen bedienen, kwam er een Roco interface bij, Roco 10785.

Voor een goed begin met digitaal rijden is dit een prima combinatie. En voor een overzichtelijke kleine baan met niet al te hoge eisen is dit ook een set die voor heel veel mensen de eindsituatie kan zijn.

Ik wilde echter meer mogelijkheden, onder andere wilde ik naar Loconet toe.

Uhlenbrock Intellibox II
Uhlenbrock Intellibox II

Uhlenbrock Intellibox II

De volgende stap was voor mij dan ook de Intellibox II. Een wat grotere centrale met voornamelijk wat meer mogelijkheden op het gebied van programmeren van decoders, en: Loconet.

Achteraf bleek dat Uhlenbrock in deze centrale is ‘blijven hangen’ op de eerste, door hen in licentie genomen, versie 1 van het Loconet protocol. Dat houdt onder andere in dat de centrale zelf wel in staat is om vanaf het bedieningspaneel hogere functies (hoger dan F8) in decoders aan te sturen, maar als je dat via het Loconet probeert, geeft de centrale dat niet door aan de decoders…

En omdat ik veel met Amerikaanse loc’s met geluid rijd, voldeed deze centrale niet voor mijn doeleinden.

Digitrax DCS51 centrale en DB200+ booster
Digitrax DCS51 centrale, PR3 interface en DB200+ booster

Digitrax DCS51

Uiteindelijk ben ik dan nu terecht gekomen bij Digitrax, de ontwikkelaar van Loconet. Hun centrale DCS51 is een mooi instapmodel. Via de Digitrax PR3 interface is deze ook vanuit de computer goed aan te sturen.

Omdat mijn baan steeds groter werd en het aantal (sound-) loc’s ook toenam, was het tijd voor een booster. De DB200+ levert met de juiste trafo tot 8 Ampère. Op dit moment wordt hij gevoed met een 16V~, 70VA trafo, die levert dus max ruim 4 Ampère, dat is voorlopig genoeg.