Besturingssoftware

Op mijn layout gebruik ik:

TrainController Gold
TrainController Gold

TrainController Gold

Als je geheel of gedeeltelijk automatisch wilt rijden kun je dat doen door middel van software op een computer. Deze software wordt gebruikt om een digitale baan – geheel of gedeeltelijk – te besturen. Je kunt er routes, schedules, rijplannen etc. in vastleggen en deze meer of minder geautomatiseerd laten uitvoeren door je computer. Wissels gaan dan automatisch om, de computer ‘weet’ waar welke trein rijdt door ‘detectie’, etc, etc.

Er zijn veel oplossingen te vinden, van gratis tot duur, van heel technisch tot gebruiksvriendelijk. Voor Washtown maak ik gebruik van TrainController Gold van Freiman software. Zie deze pagina voor mijn zoektocht naar software.

TrainController is een zeer uitgebreid en gebruiksvriendelijk programma. Met behulp van deze software kunnen alls blokken worden bewaakt, alle wissels worden omngezet, alle seinen worden aangestuurd en alle treinen worden bestuurd.

De leverancier heeft zelf een forum, waar mensen elkaar treffen en vragen beantwoorden. Dat forum is duits en engels. Een nederlandstalig forum met veel kennis over dit programma is DutchRoco.

Traincontroller stuurt op Washtown de priority 1 intermodal trains aan die over de mainline langskomen. De mainline met sidings, de Roanoke Interchange Yard (staging yard) en de Washtown South Classification Yard zijn onder controle van dit programma.

JMRI – ‘Java Model Railroad Interface’

JMRI  is een uitgebreid programma met veel mogelijkheden. Dit programma heeft allerlei verschillende componenten met verschillende functies. Degene die ik tot nu toe het meest gebruik zijn hieronder beschreven.

DecoderPro

Dit is een programma waarmee je, via een interface naar je DCC centrale, decoders in loc’s kunt programmeren. Per loc (decoder) kun je de gemaakte instellingen in DecoderPro opslaan zodat je de volgende keer alleen maar wijzigingen hoeft aan te brengen (en weer opnieuw opslaan natuurlijk).

Het programma kent ook de (handige!) mogelijkheid om ‘Programming On the Main’ te doen voor decoders die dat snappen. Je programmeert ze dan op de baan, buiten het programmeerspoor om. Wel opletten dat je het goede adres gebruikt natuurlijk, maar met DecoderPro kan dat eigenlijk niet missen.

PanelPro

PanelPro is een programma dat je helpt bij de bediening van je baan. Hieronder vier voorbeeld die ik voor Washtown heb gemaakt. Alle wissels zijn zo te bedienen, ook vanaf een browser op je tablet…

Bedieningspanel voor de Roanoke Interchange Yard
Bedieningspanel voor de Roanoke Interchange Yard

 

Allereerst de RIY, de Roanoke Interchange Yard. Hier komen treinen binnen van ‘off-layout’ industries.

 

 

Bedieningspanel voor de South Classification Yard
Bedieningspanel voor de South Classification Yard

 

Dan de SCY, de South Classification Yard. Treinen worden hier samengesteld naar bestemming.

 

Bedieningspanel voor Washtown Industries
Bedieningspanel voor Washtown Industries

 

Dan WInd, Washtown Industries. Hier bevinden zich vier industrieën met in totaal zes sporen.

 

 

 

Bedieningspanel voor Beijville Industries
Bedieningspanel voor Beijville Industries

 

En als laatste BIY, Beijville Industries en Yard. Ook hier wat industries.