Selectie besturingssoftware

Net als op veel andere gebieden is ook hier standaardisatie ver te zoeken, zo blijkt als je er in duikt. De termen buitelen over elkaar heen in nagenoeg iedere publicatie. Het vergt veel tijd en inspanning om dit gebied te doorgronden.

Mijn definitieve keuze: TrainController Gold

Allerlei overwegingen in de aanloop vind je hieronder. Inmiddels heb ik een definitieve keuze gemaakt voor besturingssoftware voor mijn baan. Ik ga gebruik maken van het commerciële programma TrainController Gold van Freiwald Software .

Primaire keus: digitaal

Mijn keuze is digitale aansturing, mede omdat dit de mogelijkheid biedt om de baan via een computer aan te sturen. Nu opent zich een wereld aan mogelijkheden. Van commercieel tot freeware, van complex tot eenvoudig. Een optie is het hieronder beschreven Rocomotion, dat door Roco met hun Rocomotion product wordt meegeleverd. Een ander (freeware) alternatief wordt gevormd door Rocrail. Dit Rocrail programma heb ik in gebruik gehad op mijn testbaan. Koploper heeft zeer veel mogelijkheden. Ik ben dus begonnen om met al deze programma’s te experimenteren.

Rocomotion

Bij de spullen die ik had aangeschaft zat een programma, Rocomotion, dat redelijk storingsvrij en best aardig werkt. Het is een voor Roco gespecialiseerde (gestripte) versie van het commerciële TrainController™ van de firma Freiwald Software uit hun Railroad & Co. programma. Bij dit pakket zitten nog twee andere programmas van dezelfde firma.

Als eerste is er TrainProgrammer™, waarmee decoders in locomotieven kunnen worden uitgelezen en geprogrammeerd. Dit lukt met de meegeleverde versie overigens maar voor een zeer beperkt aantal decoders.

En als tweede wordt TrainAnimator™ meegeleverd, waarmee plaatjes kunnen worden gemaakt per locomotief die ook op het beeldscherm in de baan te zien zijn bij gebruik van Rocomotion.

Rocrail

Een ander – freeware – programma, maar wel een dat door meer dan een persoon wordt onderhouden, is Rocrail.

Je kunt goed merken dat dit een product is van een open source community. Met een van hen heb ik bijvoorbeeld al uitgebreid contact gehad om de ondersteuning van de Roco producten te verbeteren. Met een ander heb ik een functionele wens doorgenomen, hij heeft deze gebouwd en verbeterd naar aanleiding van testen die ik op mijn baan heb uitgevoerd.

Zo kun je zelf betrokken zijn bij de ontwikkeling van een goed programma voor de besturing van je treinbaan.

Koploper

Er is ook een Nederlands – freeware – programma op de markt, dat door één persoon wordt onderhouden, en dat is Koploper. Ook dit programma hab ik getest op mijn testbaan en heb me er in verdiept. Dit programma werkt technisch goed, maar heeft een zeer technische en bewerkelijke user interface.

Verder heeft de maker ervan aangegeven (en niet voor de eerste keer) dat hij stopt met de ontwikkeling van het programma. Daarnaast is er het feit dat er slechts één ontwikkelaar is en dat de continuiteit – daardoor – niet is gewaarborgd doordat deze ontwikkelaar zijn broncode niet wil delen. Dit zijn voor mij redenen om deze keuze te laten vallen.

TrainController Gold / Silver / Bronze

Uiteindelijk ben ik ook eens gaan kijken naar het commerciële alternatief, TrainController van Freiwald. Dit blijkt een zeer uitgebreid programma te zijn dat alle mogelijkheden biedt van de andere pakketten met een geweldige User Interface die veel doordachter en gebruiksvriendelijker is dan de ‘techneuten-interface’ van bijvoorbeeld RocRail en Koploper.

Verder is er een zeer uitgebreide, redelijk goede handleiding beschikbaar, en het programma werk gewoon. Je hoeft niet elke keer als je nieuwe (eenvoudige) dingen probeert eerst honderd vragen op een forum te stellen, het werkt.

Bijkomend groot voordeel is dat je per blok op de baan maar één bezetmelder nodig hebt, die het hele blok detecteert; rem en stopmelders definieer je ook, maar deze zijn ‘virtueel’. Zo combineer je volledige detectie en zo min mogelijk melders. Ondanks dat kun je treinen op een paar centimeter nauwkeurig laten stoppen als je de kalibratie van je locs goed hebt gedaan.

Het programma wordt in drie versies aangeboden: brons, silver en gold. Brons lijkt op Rocomotion, de bij de Roco oplossing aangeboden gestripte versie. Silver is een stukje uitgebreider, en Gold is (uiteraard) de top of the bill, voor uitgebreide banen en veel functionaliteit.