Volle confrontatie

S Johannes 7:30 “Zij trachtten Hem dan te grijpen, maar niemand sloeg de hand aan Hem, want zijn ure was nog niet gekomen“.

O In dit hoofdstuk zien we wat het betekent als Jezus zegt: “Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard” (Mat. 10:34).
Hij confronteert allerlei mensen en leringen met de Waarheid. Zonder Zich te bekommeren om wat zij er van zouden kunnen vinden.
Er was niemand die geen mening over Hem had (Joh 7:10-13). Anoniem naar het feest gekomen, spreekt Hij toch, en iedereen is verbaasd over Zijn woorden. En telkens weer confronteert Hij de religieuze Joden met de wet, die zij niet houden (:14-24).
Ook toen was het al zo dat velen tot geloof kwamen door de tekenen die zij zagen (:31). En dat is voor de wetenschappers van die tijd weer reden genoeg om een arrestatiebevel tegen Hem uit te vaardigen (:32).
Verdere verdeeldheid volgt als Jezus het begin van Jesaja 55 koppelt aan een profetie over de Heilige Geest (:37-39).
En de wetenschappers van die tijd reageren zoals de wetenschappers van onze tijd dat soms ook doen: ze negeren de feiten omdat wat er gebeurt niet past binnen hun wetenschappelijk wereldbeeld (:45-52). Nikodemus, die we al eerder hebben gezien, verdedigt Hem nog, maar ze luisteren niet naar hem.
A Wie zij wij? Zijn wij de broers van Jezus die Hem eigenlijk niet geloven? Zijn wij de mensen die op basis van tekenen tot geloof in Hem komen? Zijn wij de wetenschappers die alles wat niet in onze eigen denkbeelden past ontkennen en wegredeneren? Zijn wij Nikodemussen die Hem verdedigen?

P Vader wilt U ons genadig zijn en Here Jezus wilt U ons maar onderwijzen door de zachte stem van Uw Heilige Geest. Help ons Uw zachte stem te verstaan Here temidden van alle discussies om ons heen en de roerige soms vastgeroeste gedachten in onszelf.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.