Blinden zien

Scripture – Johannes 9:25 “Hij dan antwoordde: Of Hij een zondaar is, weet ik niet; één ding weet ik, dat ik, die blind was, nu zien kan“.

Observation – We zien hier voor onze ogen de profetie uit Jesaja 29 in vervulling gaan: “Te dien dage zullen de doven Schriftwoorden horen, en van donkerheid en duisternis verlost, zullen de ogen der blinden zien” (:18). Lees ook de verzen 17-24 uit dit prachtige hoofdstuk!
Jezus’ leerlingen reageren vanuit hun opvoeding: “wie heeft gezondigd, deze, of zijn ouders?” (:2). Zij zaten nog vast in hun oude denkpatronen (zo herkenbaar). Blijkbaar zagen zij ziekte als straf op zonde. Op zich geen verkeerd idee, in de bredere context van de zondeval, maar de Heer Jezus maakt in dit geval duidelijk dat deze ziekte is toegelaten opdat God’s glorie zichtbaar zou worden (:3).
De buren kunnen hun ogen niet geloven, ze twijfelen zelfs of hij het is (:9). Hij doet zijn verhaal en ze brengen hem bij de Farizeeën (:13).
De Farizeeën reageren ook direct vanuit veroordeling (:16a). En ze geloofden hem gewoon niet en roepen zijn ouders erbij (:18). Zijn ouders getuigen dat hij hun zoon is en dat hij blindgeboren was. Maar verder durven ze niet gaan, want ze waren bang (:22). Ze zeggen: hey, vraag het hem zelf, hij is oud genoeg om voor zichzelf te spreken!
Dan vragen ze het weer aan hemzelf, en dan komt dat prachtige antwoord in ons vers van vandaag (25).
Na zijn getuigenis schelden ze hem uit en vallen terug op hun oude denken, op Mozes en de wet. Uiteindelijk mondt dat uit in hun super-arrogante antwoord in vers 34: Wat denk je wel, je bent niet geleerd, en wil jij ons vertellen hoe het in elkaar zit? “En zij wierpen hem uit“… Zaken en mensen die niet in de goedgekeurde denkbeelden passen worden verwijderd. (Zie ook de angst van de ouders in vers 22)
Application – Een ontmoeting van een open hart met Jezus leidt tot heling en herstel. Je wordt van donkerheid en duisternis verlost en je gaat zien! In de wedergeboorte ontvang je de Heilige Geest, die jouw geestelijke ogen een oren wil zijn, en Die jouw denken en je gevoelens wil verlichten. Hij zal ons wijzen op Jezus.

Prayer – Vader, wilt u mij helpen mijn oude denkpatronen los te laten? Heer Jezus, ik dank U dat U mij ziende hebt gemaakt in mijn wedergeboorte. Dank U Heilige Geest, dat U mijn gedachten wilt verlichten. Wilt U mij helpen om die hulp steeds meer en meer toe te laten?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.