Dynamiek en de Geest


Scripture – Handelingen 10:14, 20, 34, 44, 46, 48 “Sta op, Petrus, slacht en eet! – sta dan op, ga naar beneden en reis … met hen mede – En Petrus … zeide: Inderdaad bemerk ik, dat er bij God geen aanneming des persoons is – Terwijl Petrus … sprak, viel de Heilige Geest op allen, die het woord hoorden. – want zij hoorden hen spreken in tongen en God groot maken. – En hij (Petrus) beval hen te dopen …

Observation – Tsjonge… Wat een verhaal. Een religieuze Romeinse hoofdman, die aalmoezen gaf en met zijn hele huis de Here diende, krijgt in een visioen hele specifieke instructies. Hij voert die ook uit.

Tegelijkertijd krijgt Petrus in Joppe zijn kant van de instructies. God maakt hem duidelijk, zo blijkt uit de rest van het verhaal, dat reinheidswetten hem niet in de weg moeten staan om met mensen om te gaan. De Geest maakt hem duidelijk dat hij met twee mannen mee moet gaan die hem komen zoeken.


Op basis van die opdracht doet hij dat en na de kennismaking en de uitwisseling van de verhalen, brengt Petrus daar het Evangelie (:34-43). En nog terwijl hij spreekt, komt de Heilige Geest over zijn toehoorders (:44).

Zijn reisgenoten zijn super-verbaasd. Het waren heidenen! En toch kunnen ze het niet ontkennen, “want zij hoorden hen spreken in tongen” (:46). Het spreken in tongen wordt hier neergezet als een kenmerk dat aangeeft dat de vervulling met de Heilige Geest heeft plaatsgevonden.

En dan zegt Petrus: “Zou iemand het water kunnen weren om dezen te dopen, die net als wij de Heilige Geest hebben ontvangen?” (:47). En ze worden gedoopt!

Dit zijn onze voorgangers, de eerste heidenen die werden gedoopt.

Application – Wat zou jij, wat zou ik doen als je zo’n soort droom krijgt? Zou je denken, ach het is maar een droom, dit soort gedoe, dat was voor toen… ?

Of zou je, net als Petrus en onze vriend de hoofdman deden, handelend optreden? Zijn wij nog bereid ons leven te laten onderbreken door de zachte stem van de Geest?

En jawel, dat gebeurt nog wel! Diverse malen heb ik meegemaakt dat ik de zachte indruk had (de ene keer duidelijker dan de andere) dat de Geest mij drong om naar iemand toe te gaan. De ene keer met een bemoediging, de andere keer om te helpen.

Minstens één keer is hierdoor een huwelijk gered. Begrijp me goed, alle eer aan God. Maar je snapt hopelijk wat ik wil zeggen: sta open voor Zijn zachte stem en “WAT HIJ OOK ZEGT, DOE DAT!!!“. 

Hoe raar en ongerijmd het je ook mag voorkomen, kom in beweging en doe wat Hij je zegt. Nee natuurlijk ben je er vaak niet helemaal zeker van dat het de Geest is die tot je spreekt, maar als je het voor je houdt en niet in beweging komt zul je ook nooit leren Zijn zachte stem te verstaan!

Wij zijn Zijn lichaam in deze wereld, en Zijn zachte stem kun je beschouwen als de opdrachten die via de zenuwen van de Geest via onze geest naar Zijn handen en voeten komen en hen in beweging brengen!

Raak niet verlamd, beweeg!

Prayer – Vader dank U wel dat U een levende en sprekende God bent! Dank U Jezus dat U ons tot Uw lichaam hebt verklaard in deze wereld. Dank U wel Heilige Geest dat U ons zenuwstelsel wilt zijn en opdrachten door wilt geven, en bemoedigingen, en zoveel meer, alles wat wij nodig hebben!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.