Getuig!

Scripture – Handelingen 22:21-22 “En Hij (Jezus) zeide tot mij: Ga heen, want Ik zal u uitzenden, ver weg, naar de heidenen. Zij hoorden hem aan tot dit woord toe; maar toen verhieven zij hun stem en riepen: Weg van de aarde met zo iemand: want hij behoort niet te blijven leven!

Observation – Paulus wordt in Jeruzalem gevangengenomen en krijgt de gelegenheid om het volk toe te spreken. Hij doet dat (uiteraard) in zijn eigen taal, het Hebreeuws. Hij geeft, ten overstaan van het volk, zijn getuigenis, hoe Jezus tot hem heeft gesproken en hem heeft geroepen, hoe Ananias hem heeft genezen.

Wanneer hij vertelt dat Jezus hem de opdracht heeft gegeven om onder de heidenen het Evangelie te gaan brengen vinden de Joden het genoeg. Dit is voor hen de druppel die de emmer doet overlopen.

Hun verstand is onder de bedekking van de wet, verblind door hun eigen traditie kunnen ze niet accepteren dat Paulus Joden en heidenen gelijk behandelt. Hun verwachting was die van een nationaal herstel, nationale onafhankelijkheid onder leiding van de Messias (zie ook hoofdstuk 1:6).

Weg van de aarde met zo iemand: want hij behoort niet te blijven leven!“. Heftige woorden, ze willen dat hij ter dood wordt gebracht. Maar het is Gods tijd nog niet. De hoofdman wil hem eerst spreken en daardoor krijgt Paulus de gelegenheid om deze hoofdman te vertellen dat hij van geboorte een Romein is, die niet zonder vorm van proces gegeseld en gestraft mag worden!

Application – Wat kost een getuigenis ons nog? Hier in het westen hoogstens een meewarige blik en misschien wat tegenspraak van evolutionisten of atheïsten, maar in elk geval geen gevangenneming, laat staan geseling!

Een risico voor ons is dat we ons door de onverschilligheid in onze maatschappij laten weerhouden van ons getuigenis. Laten we dat niet doen!

Denk aan alle zegeningen die God je geeft. Denk aan alle genade die je van Hem hebt gekregen. Dan gaat het toch eigenlijk vanzelf, want “wij kunnen niet nalaten te spreken van wat wij gezien en gehoord hebben” (Hand.4:20). 

Denk daarbij ook aan wat Paulus in de Hebreeënbrief schrijft: “Vestigt uw aandacht dan op Hem, die zulk een tegenspraak van de zondaren tegen Zich heeft verdragen, opdat gij niet door matheid van ziel verslapt“.

Prayer – Vader dank U wel dat U ons zoveel geeft om voor te danken en van te getuigen! Dank U Jezus voor het offer dat U bracht en Uw opstanding waarin wij kunnen roemen. Dank U voor Uw Heilige Geest die ons leidt en die ons woorden te binnen zal brengen als we die zelf niet kunnen vinden!


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.