Geen smoesjes, gaan!

 

Inleiding
De roeping van Mozes heeft mij altijd al wel gefascineerd. Mozes was een ongeduldig, driftig man. Hij had echter ook een groot rechtvaardigheidsgevoel. Lees maar over hem hoe hij bij het zien van het onrecht dat zijn volk werd aangedaan een Egyptenaar tegen de grond hoekte, ja, zelfs vermoordde (Exodus 2:11-12).
 
Da’s zo herkenbaar… 
 
Mijn jongere zus is een mongooltje – dat mag je tegenwoordig niet meer zeggen heb ik me laten vertellen. Ze werd vaak gepest in de buurt waar we woonden. Nou, ze konden mij niet kwaaier krijgen. Ik weet nog goed dat ik er eens een tegen de grond heb geslagen toen het weer zo ver was. We waren kinderen, en sloegen nog niet zo hard, dus hij bleef leven, maar ik weet nog goed dat zijn vader zijn klompen uitschopte en achter me aan kwam rennen. Hij volgde me tot aan onze keukendeur, waar ik me gelukkig achter mijn ouders kon verschuilen. Die hebben het geloof ik wel opgelost, maar dat heb ik niet meegekregen…
 
Ondanks Mozes’ drift staat later toch in de Bijbel over hem: “Mozes nu was een zeer zachtmoedig man, meer dan enig mens op de aardbodem” (Numeri 12:3). Daar is wel wat tijd overheen gegaan…
 

Roeping van Mozes
Toen Mozes werd geroepen voor zijn taak als leider van het volk maakte hij allerlei bezwaren, lees maar mee:
 
Wie ben ik?
Exodus 3:11 “Wie ben ik, dat ik naar Egypte zou gaan?” – Wat hij eigenlijk zegt is: “U moet mij daar niet voor roepen, ik ben niet waardig”. Gods antwoord aan hem is: “Ik ben immers met u” (:12). Wat God tegen hem zegt is: jij bent de gezant van de levende God. God plaatst hem in die positie.

Wie bent U?
Exodus 3:13 “en als zij mij dan vragen: hoe is zijn naam?” – Of: “Maar hoe moet ik U dan noemen? Wie bent U dan ten diepste?”. Vergeet niet, in het Joodse denken is de naam vaak gelijk aan de persoon (of de persoonlijkheid). Het antwoord dat God hier geeft is echt geweldig: “Ik Ben die Ik Ben”. God kan in al zijn almacht en luister niet worden uitgelegd aan ons, beperkte mensen. God zegt hier dan ook eigenlijk: Ik kan alleen maar met Mijzelf worden vergeleken, en niet worden uitgelegd met woorden die jullie ook maar een klein beetje zouden snappen. Mijn wezen gaat jullie begrip zo ver te boven, dat ik daar ook niet aan begin. Neem hier genoegen mee: “Ik Ben“.
 
Ik durf niet
Exodus 4:  1 “Maar als zij mij niet geloven en niet naar mij luisteren?” – Mozes zegt: “Ik durf niet, ik ben onzeker”. En Gods antwoord is praktisch, Hij geeft Mozes drie tastbare wonderen om te laten zien en te “bewijzen” dat hij door Hem gezonden is. Die kunnen hem wat zelfvertrouwen geven.
 
Ik kan dat niet
Exodus 4:10 “Och Here, ik ben geen man van het woord …” – Wat hij hier zegt is: “Ik kan dat niet”. Gods antwoord is nog steeds geduldig en bevestigend: Hoezo, ik kan niet, Ik heb jou gemaakt! Ik weet toch zeker wel wat je wel en niet kunt…
 
Ik wil niet
Exodus 4:13 “Och Here, zend toch iemand anders” – Het hoge woord komt er uit, er zijn geen uitvluchten meer, Mozes zegt het hardop: “Here, ik wil niet, stuur maar iemand anders“. Zo lang is God tot hier toe geduldig gebleven, maar nu is het genoeg! Nu wordt God boos (vers 14) en zegt tegen Mozes dat alles al in gereedheid is. Hij had dit alles al voorzien, Aäron is al onderweg ter ondersteuning. En nu gaan, geen smoesjes meer!
 
De rest is geschiedenis, Mozes leidt God volk uit de slavernij, brengt veertig jaar met hen in de woestijn door en brengt hen tot aan de grens van het beloofde land.
 
Zalving en roeping van Jozua
Omdat Mozes het land niet in mag gaan draagt hij het stokje over aan Jozua. Exodus 34:9 “Jozua nu, de zoon van Nun, was vol van de geest der wijsheid, want Mozes had zijn handen op hem gelegd. Daarom luisterden de Israëlieten naar hem en deden zoals de Here Mozes geboden had.” – Daarom, namelijk omdat hij vol was van de Heilige Geest!
 
In het begin van Jozua 1 lezen we hoe God Jozua roept: “zoals Ik met Mozes geweest ben, zal Ik met u zijn; Ik zal u niet begeven en u niet verlaten. Wees sterk en moedig” (:5b). En Jozua pakt zijn leiderschap op, lees maar in vers 10: “Toen beval Jozua de opzieners van het volk …“. En ze accepteren zijn leiderschap direct.
 
Wat een verschil hè? Geen tegenspraak, hij gaat gelijk aan het werk. Jozua had al minsten veertig jaren met Mozes mee gelopen. Wat zal hij veel hebben geleerd van deze sterke leider, deze zachtmoedige man! Bijvoorbeeld: als God je wat zegt, doe dat dan!
 
Application
Wat kunnen wij hier nu van leren? 
 
Ik leer hiervan dat er hoop is voor iedereen die zich wil laten vormen en kneden door de Heer. 
 
Ik leer hiervan dat Gods plannen al klaar liggen. Hij wacht op onze vrije keuze om ze ons ten uitvoer te laten brengen.
Ik leer hiervan dat overgave – hoewel het erg lastig lijkt als je er voor staat – eigenlijk gemakkelijk kan zijn als je God leert vertrouwen!
 
Ik leer hiervan dat er geen excuses zijn als de Here mij een opdracht geeft, Hij heeft mij gemaakt en weet het beste wat ik wel of niet aan kan. Immers: “Gij hebt geen bovenmenselijke verzoeking te doorstaan. En God is getrouw, die niet zal gedogen, dat gij boven vermogen verzocht wordt, want Hij zal met de verzoeking ook voor de uitkomst zorgen, zodat gij ertegen bestand zijt” (1 Korinthe 10,13)
 
Ik leer hiervan dat we als oudere christenen onze ervaringen met de Heer mogen delen met jongeren ter bemoediging en opbouw. Dat is, daar ben ik van overtuigd, wat de Heer bedoelt in zijn Woord als Hij zegt “naar jullie leeftijd gerekend, behoorden jullie al leraars te zijn …” (Hebreeën 5:12).
 
Prayer
Vader dank U voor Uw Woord! Wat een geweldige rijkdommen staan er in, als wij ons laten leiden door Uw Heilige Geest die het ons kan aanwijzen! Dank U Here Jezus dat wij Uw voorbeeld mogen volgen en ons naar Uw beeld mogen laten veranderen door te worden gevormd en gekneed door Uw Geest in onze geest. Uw Woord schrijft het: “de schepping ziet met reikhalzend verlangen uit naar het openbaar worden van de kinderen Gods” en ook: “zie wat voor liefde de Vader ons heeft gegeven dat wij kinderen van God worden genoemd; en wij zijn het ook“! Geef ons alstublieft Vader dat de schepping dat aan ons kan zien, geef ons dat wij openbaar worden en dat zij zich tot U willen keren! Dank U dat dit ook Uw verlangen is en dat U ons krachtig zul bijstaan!
 

SaveSave

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.