Je praat onzin Paulus!


Scripture – Handelingen 26:1, 24, 28, 32 “En Agrippa zeide tot Paulus: Het is u vergund voor u zelf te spreken – En terwijl hij dit tot zijn verdediging aanvoerde, zeide Festus met luider stem: Gij spreekt wartaal, Paulus, uw vele studie brengt u in de war – Maar Agrippa zeide tot Paulus: Gij wilt mij wel spoedig als Christen laten optreden! – En Agrippa zeide tot Festus: Deze mens had vrij kunnen zijn, als hij zich niet op de keizer had beroepen

Observation – En nogmaals mag Paulus zich verantwoorden, verdedigen. Nu tegenover Agrippa, een koning met veel kennis van de Joodse cultuur en het Joodse geloof en de belangrijke geschilpunten (:3). Hij geloofde de profeten ook (:27).

In deze getuigenis vertelt Paulus over zijn leven in meer detail en met andere woorden dan tot nu toe, juist omdat hij bij Agrippa meer kennis veronderstelt. Ook treedt hij in meer details over zijn roeping dan we in Handelingen 9 lezen.


Hij legt aan Agrippa uit hoe zijn bekering of roeping hebben geleid tot het werk dat hij nu doet. Hij gaat er – waarschijnlijk terecht – van uit dat Agrippa dat zal kunnen volgen, in elk geval verstandelijk.

Festus snapt er niks van. “Je praat onzin Paulus, je vele studeren heeft je gek gemaakt” (:24).

Als hij hem alles heeft uitgelegd, inclusief de profetieën, zegt hij in het vuur van zijn betoog tegen Agrippa dat hij weet dat deze ook de profeten gelooft. Dan zegt Agrippa: “Gij wilt mij wel spoedig als christen laten optreden!“…

En Paulus brengt zijn verlangen onder woorden: niet alleen u, maar liefst zou ik zien dat iedereen zou worden als ik, zonder deze boeien natuurlijk, daar maak ik ook mijn gebed van.

Agrippa trekt aan het eind van het betoog dezelfde conclusie die Felix en Festus eigenlijk ook al hadden getrokken: deze man is onschuldig, en als hij geen beroep had aangetekend tegen de rechtsgang was hij al vrij geweest…

Application – Paulus weet welk taalgebruik hij per persoon moet kiezen. Tot nu toe, tegen de Romeinse bevelhebbers, heeft hij feitelijke verhalen verteld. Maar nu tegen Agrippa kan hij meer de ’tale Kanaäns’ spreken, de taal die dicht bij zijn hart ligt en waarin hij veel beter kan uitleggen wat er is gebeurd.

Festus snapt er dan ook helemaal niks van. Hoe kan dat ook, immers: “Doch een ongeestelijk mens aanvaardt niet hetgeen van de Geest Gods is, want het is hem dwaasheid en hij kan het niet verstaan, omdat het slechts geestelijk te beoordelen is” (1 Korinthe 2:14).

In elk geval is de volgende stap richting Paulus’ gang naar Rome weer gezet, ook Agrippa verklaart hem onschuldig, maar moet door het aangetekende beroep Paulus straks wel op transport zetten naar Rome.

Prayer – Vader dank U wel dat U telkens weer mensen op ons pad brengt die ook in Uw plannen passen. Dank U wel dat U met Uw Heilige Geest alles zo bestuurt dat Uw plannen doorgang vinden. Dank U wel Here Jezus, dat wij Uw getuigen mogen zijn en dat U ons de woorden geeft die we daarbij mogen spreken.


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.