Geduld en ergernis


Scripture – Romeinen 14:12, 19 “Zo zal dan een ieder onzer voor zichzelf rekenschap geven aan God – Zo laten wij dan najagen hetgeen de vrede en de onderlinge opbouwing bevordert

Observation – Elkaar verdragen en aanvaarden, geduld met elkaar hebben, dat is de boodschap van dit hoofdstuk. Ieder verantwoordelijk voor zijn of haar eigen daden. Van daar uit dan ook niet oordelen over de ander. Dat hoeft immers niet, het oordeel is aan de Here.

Aan de andere kant moeten we ook geen aanstoot geven. Dat wil zeggen: geen dingen doen waarvan je weet dat het je broer of zus in de Heer zal ergeren. Het geloof dat we hebben, de regels die we ons zelf stellen, mogen we “bij onszelf houden voor Gods aangezicht” (:22).


En als we rust hebben in ons geweten, dan hoeven we onszelf geen verwijten te maken of te twijfelen over wat goed is of niet, in dienst van onze broeder of zuster. We brengen hem of haar dan niet in verleiding. Hebben we die rust niet, of twijfelen we toch, dan moeten we datgene waarover we twijfelen nalaten, want als we het dan toch doen, zo zegt het Woord hier, dan is dat zonde (:23).

Application – Verdraagzaamheid, geduld. Het is soms zo moeilijk! Er zijn van die broeders en zusters die hun hoofd maar om de hoek van de deur te steken om je dag helemaal te verpesten… Het lijkt wel alsof ze speciaal gemaakt zijn om jou dwars te zitten en te irriteren.

Zal ik je een geheimpje verklappen? Dat is ook zo! Ze zijn gemaakt door onze hemelse Vader. En doordat ze zijn zoals ze zijn, geeft Hij jou daarmee de gelegenheid om je te oefenen in de gave van de Geest, het meeste in vriendelijkheid, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Het is zoals we lezen in Spreuken 27:17, “Zoals men ijzer met ijzer scherpt, zo scherpt de ene mens de ander“.

Een ander niet ergeren is de andere kant van deze medaille. Als je weet dat een ander het niet fijn vindt of zich ongemakkelijk voelt als jij de tuin gaat sproeien op zondag, laat het dan na. Oefen de gave van zelfbeheersing terwille van je broeder of zuster.

Als we ons aan deze twee eenvoudige regels zouden houden in onze gemeenten en samenleving, dan zag de wereld er al direct een stuk vriendelijker uit.

Prayer – Vader dank U wel voor de eenvoud van Uw evangelie. Tegelijk is het soms zo moeilijk om ons aan deze regels te houden! Dank U Here Jezus voor Uw voorbeeld en voor de steun van Uw Heilige Geest die ons hier bij helpt. Help ons alstublieft Vader om ons verdraagzaam en geduldig op te stellen naar de mensen om ons heen, speciaal naar die broeders en zusters die U speciaal voor ons hebt gemaakt om onze gaven aan te scherpen. Dank U dat U dat ook doet!



Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.