Eenheid en verdeeldheid

Scripture – Romeinen 16:16-18 “Groet elkander met de heilige kus. U groeten al de gemeenten van Christus – Maar ik vermaan u, broeders, dat gij hen in het oog houdt, die, in afwijking van het onderwijs, dat gij hebt ontvangen, de onenigheden en de verleidingen veroorzaken, en mijdt hen. Want zulke lieden dienen niet onze Here Christus, maar hun eigen buik, en misleiden door hun schoonklinkende en vrome taal de harten der argelozen
Observation – In het eerste gedeelte van dit laatste hoofdstuk geeft Paulus hartelijke en persoonlijke groeten aan mensen die hij kent. Hij benoemt specifieke eigenschappen en gebeurtenissen. 
 
Dit deel wordt afgesloten met de aanmoediging om elkaar te groeten met “de heilige kus“, een omhelzende broedergroet die een teken is van vrede, eenheid en onderlinge verbondenheid (een gebruik dat in onze gemeenten naar mijn idee veel te weinig wordt gezien).
 
Deze vrede en eenheid kan als we niet waakzaam zijn worden verstoord. In de verzen 17-20 volgt dan ook een waarschuwing tegen dwaalleraars die op huichelachtige wijze met mooie praatjes (Grieks: “eulogias“, “eu” is goed, “logias” is spreken) de harten van argeloze mensen bedriegen! 
 
Ze brengen onenigheid en daardoor verdeeldheid met hun vrome geklets. Het onderwijs in de gemeente in Rome is goed geweest. Paulus weet dat want hij kent daar vele mensen (zie het eerste gedeelte van het hoofdstuk). Maar dwaalleraren kunnen veel kapot maken, zoals we ook lezen in de andere brieven1.
 
Zij moeten worden gewaarschuwd om te stoppen met hun dwaalleer en als ze dat na twee waarschuwingen niet doen moet de gemeente zich met hen niet meer inlaten2.
 
Deze dwaalleraars worden als agenten, vertegenwoordigers van satan geschetst (:20). Hieraan koppelt Paulus een belofte die doet denken aan Gods belofte, waar sprake is van het zaad van de vrouw en dat dit (enkelvoud) het zaad van de slang de kop zal vermorzelen (Genesis 2:15). Een verwijzing naar de overwinning van de opstanding!
Application – Wanneer heb je voor het laatst een broeder of zuster een “heilige omhelzing” gegeven en daarmee jullie eenheid en verbondenheid in Christus tot uitdrukking gebracht?
En als er mensen zijn die gedachten en leringen brengen die je niet direct als Bijbels herkent, wat doe je dan? Neem je het aan omdat er iemand op het podium of op de preekstoel staat die “er voor geleerd heeft en het dus wel zal weten“? Of doe je als de mensen uit Berea die “dagelijks de Schriften nagingen of deze dingen zo waren“?
Wees waakzaam gemeenteleden! Neem niet alles voor zoete koek aan, alleen maar omdat het bijvoorbeeld over je favoriete onderwerp gaat! Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid als gemeenteleden om elkaar, onze leraren en onze oudsten en voorgangers op grond van de Bijbel te corrigeren wanneer dat nodig is!
Maar gelukkig, de overwinning IS AL BEHAALD !!!

Prayer – Vader dank U wel voor de duidelijke waarschuwingen in Uw Woord, de oproepen om waakzaam te blijven. Dank U Here Jezus voor de overwinning in Uw dood en opstanding! Heilige Geest, wilt U onze harten verlichten bij het lezen in het Woord en bij het luisteren naar alles wat we horen? Dank U dat U dit wilt doen.

 
 
1. 2Cor.11:4; Gal.1:7; Col.2:8; 2Thess.2:1-3; 1Tim.6:2b-5; 2Tim.2:16-18; Tit.1:10-11
2. Matt.18:15-17; 2Cor.13:1-2; Tit.3:10

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.