Vleselijke christenen

Scripture – 1 Korinthe 3:1-3, 10 “En ik, broeders, kon niet tot u spreken als tot geestelijke mensen, maar slechts als tot vleselijke, nog onmondigen in Christus. Melk heb ik u gegeven, geen vast voedsel, want dat kondt gij nog niet verdragen. Ja, dat kunt gij ook nu nog niet, want gij zijt nog vleselijk. Want als er onder u nijd en twist is, zijt gij dan niet vleselijk, en leeft gij niet als (onveranderde) mensen? – Naar de genade Gods, die mij gegeven is, heb ik als een kundig bouwmeester het fundament gelegd, waarop een ander voortbouwt. Maar ieder zie wel toe, hoe hij daarop bouwt


Observation – De Korintiërs zijn dan wel tot geloof gekomen en hebben dan wel de Heilige Geest ontvangen (:16, 2:12, 16), maar ze gedragen zich er niet naar. Hun geruzie over wie van Paulus, wie van Apollos is etc. duidt daarop. Ze zijn nog vleselijke mensen, onmondige kinderen – kleuters – in Christus. Ze gedragen zich daarmee nog conform hun oude, wereldse leven, oftewel ‘naar het vlees’. 

Het betekent dat ze zich nog richten naar hun ziel (verstand of gevoel) of zelfs nog naar de lusten van het lichaam. (het vlees bestaat uit lichaam en ziel, zie de uitleg over het vlees).
Deze mensen kunnen wat betreft het onderwijs geen vast voedsel verdragen, ze eten nog geen boerenkool, maar ze drinken nog melk. Ze blijven in een afhankelijkheidsrelatie tot hun onderwijzers hangen en komen niet tot zelfstandigheid.
Een geestelijk mens daarentegen is die vleselijke staat ontstegen en is in staat en bereid om zelf voedsel te zoeken, zelf te onderzoeken, en zelf te toetsen “of deze dingen zo waren” (Handelingen 17:11).
Paulus heeft een goed fundament gelegd in zijn prediking (:10). En hij heeft hen ook onderwezen dat de gemeente die daarop is gebouwd de tempel van God is en dat de Geest van God er woont (:16). Degenen die tweedracht zaaien met hun slogan’s van ‘wij zijn van Paulus, wij van Apollos’ doen de gemeente schade, en wie de tempel van God schaadt, schaadt ook God zelf (:17).
Application – Hoe zit dat bij ons, bij mij? Wedergeboorte is in een oogwenk gebeurd, volwassen worden in het geloof duurt langer (jaren) en heiliging gaat je leven lang door. Af en toe, vooral als ik moe ben, val ik terug in vleselijk gedrag, in mijn oude valkuilen.
Maar blijkbaar kun je ook als christen, als gelovige, nog ‘in het vlees’ zijn. Je hebt dan wel de Heilige Geest als genadegave ontvangen toen je tot wedergeboorte kwam, maar je bent blijven hangen aan de moederborst en drinkt nog melk.
Begrijp alsjeblieft goed dat dit een keuze is!
Je hebt dan namelijk niet de verantwoordelijkheid genomen om zelf je eigen groei te bevorderen door je eigen voedsel te gaan zoeken, je eigen brood klaar te maken. Iedere gelovige is verantwoordelijk voor zijn eigen groei. 
Bij jouw groei mag je je laten helpen door elkaar, door leraren en onderwijzers in de gemeente, maar die kunnen jouw geestelijk leven niet bouwen, dat gebeurt uiteindelijk door de Heer, op jouw initiatief.

Prayer – Vader dank U wel dat U ons in Uw oneindige Liefde een vrije wil hebt gegeven, waarmee wij zelf onze keuzes mogen maken. Dank U wel Here Jezus dat U ons door Uw overwinning in de opstanding de mogelijkheid hebt gegeven om zelf ook te kiezen om met U meer dan overwinnaars te zijn! Dank voor Uw Heilige Geest die ons leidt en begeleid en die ons wil helpen groeien wanneer wij daar om vragen.


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.