Kom tot Jezus!

Scripture – 2 Korinthe 11:3-4 “Maar ik vrees, dat misschien, zoals de slang met haar sluwheid Eva verleidde, uw gedachten van de eenvoudige en loutere toewijding aan Christus afgetrokken zullen worden. Want indien de eerste de beste een andere Jezus predikt, die wij niet hebben gepredikt, of gij een andere geest ontvangt, die gij niet hebt ontvangen, of een ander evangelie, dat gij niet hebt aangenomen, dan verdraagt gij dat zeer wel

Observation – Paulus wijst de Korinthiërs op het gevaar van valse leraren. Maar dat niet alleen, hij spreekt ze ook aan op het gemak waarmee ze met allerlei nieuwe leringen meegaan.
Iedere willekeurige leraar met een goed verhaal over “een andere Jezus” wordt bij hen binnengehaald. Ze laten zich in met “een andere geest“, te weten de geest van hoogmoed – ze wijken af van het zuivere evangelie en denken het daarmee beter te weten dan God in de Schrift heeft laten opschrijven.
Wat opvalt is het gebruik van de naam Jezus in plaats van Christus. Dat zou er op kunnen wijzen dat er een leraar – of een groep leraren – was die het mens-zijn van Jezus benadrukte. Zien we dat tegenwoordig ook niet? ‘Ach, hij was gewoon een wijs mens, een goede leraar, maar verder…’.
De Griekse gewoonte van debatteren zal hier ook wel debet aan zijn geweest, zeker in het Las Vegas van die tijd, wat Korinthe was. In die atmosfeer stond alles ter discussie, zeker als er een interessante nieuwe optie zich aandiende. Elke nieuwe hype lopen de Korinthiërs achterna, ja, ze “verdragen dat zeer wel“. 
Ze hebben blijkbaar nog niet “de eenheid van het geloof en van de volle kennis van de Zoon van God bereikt, de mannelijke rijpheid, de maat van de wasdom der volheid van Christus” bereikt. Want dan zouden ze niet meer “op en neer, heen en weer geslingerd” worden “onder invloed van allerlei wind van leer, door het valse spel van mensen, in hun sluwheid, die tot dwaling verleidt” (Efeze 4:13-14).
Application – Hoe gaat dat met ons? Laten we ons ook heen en weer slingeren? Gaan we met de laatste charismatische trends mee? Op zoek naar weer nieuwe ervaringen in de geest? Of op zoek naar het gevoel dat we in het begin hadden, vlak na onze bekering? Als dat voor jou geldt: stop er toch mee!!! Je zult er niets mee bereiken dan enkel dat je vermoeid en belast raakt (Mattheus 11:28vv). 
Het is toch zo eenvoudig: “Kom tot Jezus!” Hij zal je rust geven voor je ziel.
Dit is wat de Here van u vraagt: niet anders dan recht te doen, getrouwheid lief te hebben en ootmoedig te wandelen met uw God” (Micha 6:8).

Prayer – Vader dank U wel dat Uw boodschap zo eenvoudig is. Dat we geen andere Jezus nodig hebben dan U Here Jezus, zoals U ons in de Bijbel wordt voorgesteld. Dank U Heilige Geest dat U ons helpt om de Schrift te verstaan, dank U dat U ons altijd weer op de Here Jezus wijst!


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.