Leaver soan as slaef!

Scripture – Galaten 4:1, 4-5, 28, 31 “Ik bedoel dit: zolang de erfgenaam onmondig is, verschilt hij in niets van een slaaf – Maar toen de volheid des tijds gekomen was, heeft God zijn Zoon uitgezonden … om hen, die onder de wet waren, vrij te kopen, opdat wij het recht van zonen zouden verkrijgen – En gij, broeders, zijt, evenals Isaak, kinderen der belofte – Daarom, broeders, zijn wij geen kinderen ener slavin, maar van de vrije

Observation – Zolang Jezus nog niet gekomen was waren wij onmondig, slaven van de wet. Door Jezus’ overwinning en door de uitstorting van de Heilige Geest hebben wij de mogelijkheid gekregen om – als wij dit aannemen – zonen te worden van de belofte.
Jezus heeft ons namelijk vrijgekocht vanonder de wet. Hij heeft de prijs betaald die nodig was om ons van slaven tot zonen te maken. Daarmee zijn wij juridisch in de positie van erfgenamen gekomen!
Het gaat al terug op de tijd van Abraham. Het Joodse volk, en daarmee de christen gemeenten, stammen af van de zoon van de vrije vrouw, de zoon die is geboren op basis van de belofte en niet vanuit de vleselijke wil van Abraham.
Application – In de geschiedenis lezen we over de slag om de Friesche vrijheid bij Warns. Op het Roode Klif bij Warns bevindt zich sinds 1951 een monument, een grote zwerfkei met de tekst ‘leaver dea as slaef‘ (liever dood dan slaaf).
Parafraserend kunnen we over dit gedeelte zeggen ‘leaver soan as slaef‘ (liever zoon dan slaaf). Wij staan in de positie van zonen! We erven het geboorterecht op het moment dat we Jezus’ offer aannemen en vervuld worden met de Heilige Geest.
Ben jij nog ‘slaef‘? Of ben je al erfgenaam, ben jij al ‘soan‘?

Prayer – Vader dank U wel voor de vrijheid die U ons hebt gegeven. Vrijheid die veel verder gaat dan niet gebonden zijn. Vrijheid van de dood, vrijheid die eeuwig duurt! Dank U Jezus dat U deze overwinning voor ons hebt behaald, en dank U dat we er in en door Uw Heilige Geest in mogen delen!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.