Elke dag een nieuw pak!

Scripture – Kolossenzen 3:8-10, 15-16 “Maar nu, legt ook u dit alles af, namelijk toorn, woede, slechtheid, laster, en schandelijke taal uit uw mond. Lieg niet tegen elkaar, aangezien u de oude mens met zijn daden uitgetrokken hebt, en u met de nieuwe mens bekleed hebt, die vernieuwd wordt tot kennis,  overeenkomstig het beeld van Hem Die hem geschapen heeft. – laat de vrede van God heersen in uw harten, waartoe u ook in één lichaam geroepen bent; en wees dankbaar. Laat het woord van Christus in rijke mate in u wonen, in alle wijsheid;  onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht, met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Zing voor de Heere met dank in uw hart. (HSV)

Observation – We hebben “de oude mens met zijn daden uitgetrokken“, en toch kunnen we blijkbaar nog toorn hebben, woede, slechtheid, leugen. Paulus roept ons immers op om dit alles af te leggen…
Dat is het lastige proces dat we ‘heiliging’ noemen. We hebben ons “met de nieuwe mens bekleed” en die nieuwe mens wordt “vernieuwd …. tot kennis“, naar het beeld van de Here Jezus! We worden telkens vernieuwd tot de volle kennis van de wil van God, waardoor we steeds beter gaan begrijpen hoe Hij ons leven wil hebben.
Dan kunnen we ook in dankbaarheid de vrede van God in onze harten ervaren, als onderdeel van de gemeente (“in één lichaam geroepen“). Het Woord mag dan “in rijke mate in ons wonen, in alle wijsheid“.
Application – Dit alles afleggen… Pfoeh, ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik zie dat als een zware taak, die ik niet in mijn eentje kan volbrengen. Ik vrees dat ik nog wel eens boos ben. Ik merk echt in mijn vlees dat ik Jezus daarvoor nodig heb!
Gelukkig mag ik weten dat ik mij met Jezus’ hulp verkleed heb. De oude mens heb ik uitgetrokken en de nieuwe heb ik aangedaan. Als een nieuw pak. Het pak dat God al voor mij had bedoeld toen Hij mij bedacht.
Genade! God verstelt en vermaakt geen oude pakken! Hij deelt nieuwe uit!
Maar ook een nieuw pak kan nog wel een vlek oplopen. Als je een nieuw pak aan doet wil dat niet zeggen dat je ook nooit meer koffie morst… Het voordeel van dit pak is dat het elke dag wordt vernieuwd! Dat is genade, overvloedige genade zelfs, want je mag elke dag opnieuw met een schoon pak beginnen, elke dag een nieuwe kans!
En dat geeft rust, dat is de “vrede van God“. Laten we elkaar blijven bemoedigen om niet meer te morsen op ons nieuwe pak en elkaar bemoedigen met het Woord van Christus, in alle wijsheid die Hij ons geeft.
Zing voor de Heere met dank in uw hart.

Prayer – Vader dank U voor Uw Woord. Dank U voor genade, elke dag een nieuwe kans. Dank U voor de gemeente waarin we samen in gemeenschap met broeders en zusters om ons heen U kunnen leren kennen. Dank U Here Jezus dat we naar Uw beeld mogen groeien door Uw Heilige Geest. Geef ons dat we ook iedere dag openstaan voor Uw leiding Heer!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.