Tijd met God

Scripture – Kolossenzen 4:2, 5-6, 16 “Houd sterk aan in het gebed, en wees daarin waakzaam met dankzegging – Wandel met wijsheid bij hen die buiten zijn,  en buit de geschikte tijd uit. Laat uw woord altijd aangenaam zijn, met zout smakelijk gemaakt, opdat u weet hoe u iedereen moet antwoorden – En wanneer deze brief door u gelezen zal zijn, zorg er dan voor dat hij ook in de gemeente van de Laodicenzen gelezen wordt, en dat ook u die uit Laodicea leest (HSV)

Observation – Paulus sluit deze brief af met een oproep tot volharding in het gebed. Sterker nog, een oproep om hierin ook waakzaam te zijn, en tegelijkertijd om de dankbaarheid niet te vergeten. Hij voegt enige persoonlijke gebedsonderwerpen toe vanaf vers 3.
Dan geeft hij aanbevelingen over de opstelling die de gemeenteleden moeten kiezen naar mensen buiten de gemeente. Hij raadt hen aan om de “geschikte tijd” te kiezen, dat wil zeggen de timing goed te kiezen, en als de gelegenheid zich voordoet die dan ook ten volle te benutten om het Evangelie door te geven.
Daarbij moeten we aangename woorden gebruiken, aantrekkelijk, goed op smaak gebracht als een voortreffelijke maaltijd, zodat we voor iedereen het antwoord hebben dat die persoon op dat moment nodig heeft. Dat kan door de leiding van de Heilige Geest. Het beeld van zout wordt door de Here Jezus ook wel gebruikt als beeld van de vervulling met de Geest gebruikt (Marcus 9:49).
Dan geeft hij nog instructies voor de verdere verzending en voorlezing van zijn brief, en voor het voorlezen in Kolosse van de brief aan de mensen uit Laodicea. Deze brief kennen wij niet, maar er zijn aanwijzingen dat dit dezelfde brief was als die welke wij kennen als de brief aan de Efeziërs (die door Marcion in zijn canon in ±160 n.Chr. ook de brief aan de Laodiceërs wordt genoemd).
Application – Volharden wij nog in onze gebeden? Bidden we voor anderen? Zijn we waakzaam in zaken van de geestelijke strijd? Danken we voor alles wat we van God ontvangen in genade en zegeningen?
Zelf merk ik dat dit volharding vergt. Nu ik in een periode zit met wat minder werk is het relatief eenvoudig om tijd met de Heer door te brengen en blogs te schrijven. Als je elke dag vroeg op moet voor je werk en je hebt nog kleine kinderen in huis rondlopen kan het een stuk ingewikkelder zijn om tijd voor en met God te vinden.
Weet in elk geval dat Hij met volle teugen van je geniet als je bij Hem komt en als je Hem Deelgenoot maakt van alles wat er in je leven gebeurt. Of je dat nou achter de strijkplank of achter het stuur van je auto doet, “ken Hem in al uw wegen” en “dank onder alles“.
Lees bij elke gelegenheid die je kunt vinden in het Woord van God. Leer het kennen, zodat je smakelijke antwoorden hebt voor mensen die je ontmoet. Wees gezouten met het zout van de Geest!

Prayer – Vader dank U dat U geen zouteloos, maar een smakelijk God bent. Geef ons gebeurtenissen in ons leven die we als getuigenissen kunnen gebruiken Heer, naar mensen om ons heen. Dank U dat Uw Woord zo’n menselijk Woord is Heer, dank U voor de inkijkjes in levens van gewone mensen die elkaar de groeten en genegenheid overbrengen. Dank U Heer voor het zout van de vervulling met Uw Geest!


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.