Waarom Jethro? Of de wijsheid van wat God niet zegt

Waarom Jethro?
De wijsheid van wat God niet zegt.

Een vertaling van een artikel van Jon Bloom, 5 oktober 2012
En de HERE sprak tot Mozes van aangezicht tot aangezicht, zoals iemand spreekt met zijn vriend” (Exodus 33:11, HSV)
[Jethro zeide tot Mozes]: Het is niet goed, wat gij doet. Luister nu naar mij, ik zal u raad geven en God zal met u zijn … Mozes nu luisterde naar de woorden van zijn schoonvader en deed al hetgeen hij gezegd had” (Exodus 18:17, 19, 24, HSV)
God had Mozes zeer uitgebreide en gedetailleerde instructies gegeven over zaken als de constructie van de tabernakel en over het houden van de wet. Heb je je ooit afgevraagd waarom God hem nooit zulke instructies heeft gegeven over hoe hij zijn rol als rechter over Israël moest uitoefenen? In plaats daarvan liet hij Mozes een tijd lang worstelen met een overmatig grote werklast, en na verloop van tijd stuurt Hij hem Jethro, zijn schoonvader als organisatie-consultant.
In Exodus 18 lezen we over het bezoek van Jethro aan zijn beroemde schoonzoon. Hij observeert Mozes’ rechterlijk-administratieve methoden en komt dan met gezond advies over delegeren. De uitkomst was een vele malen effectievere en efficiëntere wijze om het volk te dienen.
Waarom heeft God Mozes dat niet gelijk vanaf het begin verteld? Of waarom riep Hij Mozes niet even naar de tent van samenkomst om hem wat correcties te geven? Waarom Jethro?
Ik denk dat één belangrijke reden is gelegen in het feit dat God weet hoe invloedrijk Hij is. En Hij wil niet dat het overgrote merendeel van onze methoden of systemen als heilig worden beschouwd. Dus zelfs als Hij ze goedkeurt, zal Hij ze niet aanbevelen.
Er zijn ontelbare manieren om dingen te doen, afhankelijk van onze context en onze technologie. Maar als deze raad direct van God was gekomen en niet van Jethro, zouden we waarschijnlijk onze gemeenten, denominaties en organisaties nog steeds gestructureerd hebben in duizendtallen, honderdtallen, vijftigtallen en tientallen (Exodus 18:21) omdat dat dan Gods aanbevolen manier van organiseren was.
God spreekt met grote helderheid en precisie over wat nodig is om zijn volk te verlossen en hen te heiligen door de geschiedenis heen. Hij is duidelijk over elk gebod dat gehoorzaamd moet worden en over elke belofte waarop we mogen vertrouwen. Maar over secundaire of administratieve zaken laat Hij veel aan ons over om zelf uit te zoeken. Hij beantwoord graag en met liefde onze gebeden om leiding op deze gebieden, en Hij zal dat bijna altijd indirect doen. Hij wil niet dat we een afgod maken van wat alleen maar is bedoeld om behulpzaam te zijn.
Ik hou van de Bijbel. God is zo wijs. Zijn wil wordt net zo duidelijk uit wat Hij niet zegt als uit wat Hij wel zegt. 
Dus, na onze gebeden om strategische en organisatorische wijsheid, kunnen we verwachten dat God ons Jethro’s stuurt en niet een of andere openbaring.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.