Psalm van de kinderwerkers

Scripture – Psalm 78:2-4 “Ik wil mijn mond met spreuken opendoen en van aloude verborgenheden doen overvloeien, die wij gehoord hebben en weten en onze vaders ons verteld hebben. Wij zullen ze niet verbergen voor hun kinderen, maar aan de volgende generatie de loffelijke daden van de HEERE vertellen, Zijn kracht en Zijn wonderen, die Hij gedaan heeft. … om ze hun kinderen bekend te maken, opdat de volgende generatie ze zal kennen, … en zij opstaan en ze weer aan hun kinderen vertellen; zodat zij hun hoop op God stellen en … Zijn geboden in acht nemen, en niet worden als hun vaderen: een  opstandige en ongehoorzame generatie

Observation – De Psalmdichter roept ons in het begin van deze Psalm door zijn voorbeeld op om onze mond open te doen en te getuigen van alles wat de HERE voor ons heeft gedaan. De “loffelijke daden van de HEERE“.
En dan wel specifiek naar de kinderen, de jongeren, de volgende generatie, met als doel dat de kennis over de goedheid van de HEERE niet verloren gaat. En zodat ook zij weer zullen opstaan en ze op hun beurt weer aan hun kinderen zullen vertellen.
Dan zullen ook de volgende generaties hun hoop op Hem stellen en Zijn geboden in acht nemen. Dan volgt het belangrijkste doel: zodat ze niet zullen worden als hun vaderen: een opstandig en ongehoorzame generatie. 
Application – Ja, wij zijn een ongehoorzame generatie geweest. Overigens, denk ik, net als alle generaties voor ons. Naarmate we op leeftijd komen gaan we dat beter zien, samen met de noodzaak om onze kinderen en kindskinderen te vertellen van de machtige daden van de HEERE.
Kinder- en jongerenwerk is geen ondergeschoven kindje in de ogen van God! Het is een van de belangrijkste taken in de gemeente. Als wij niet getuigen over de machtige daden die de HEERE in onze levens heeft gedaan, hoe zullen ze het dan weten?
Hoe staat het met mijn, met onze geloofsoverdracht naar onze jongeren, onze kinderen, onze kindskinderen? Getuigen wij? Vertellen wij de verhalen die we met de HEER hebben meegemaakt?
Doen hoor! Vertel hoe de Heer je heeft gered, hoe de Almachtige Zich ook over jou heeft ontfermd toen je Hem nodig had, hoe Hij altijd heeft voorzien, niet altijd in wat je vroeg, maar altijd in wat je nodig had!

Prayer – Vader dank U wel voor alle verhalen en getuigenissen die wij over U kunnen vertellen omdat U zo’n genadig God bent, een Redder die uitkomsten geeft, een Almachtige met wie wij over een muur springen als het nodig is. Dank U dat U onze sterke pappa bent. Wil ons helpen HEERE om dit ook aan de volgende generaties duidelijk te maken! 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.