Troost en onderricht

Scripture – 6-7 “Maar nu is zojuist Timotheüs bij u vandaan bij ons teruggekomen en heeft ons de goede boodschap gebracht van uw geloof en liefde, en dat u altijd een goede herinnering aan ons hebt en vurig verlangt om ons te zien, zoals wij ook u. Daardoor zijn wij over u bemoedigd, broeders, bij al onze verdrukking en nood, vanwege uw geloof

Observation – Paulus maakte zich zorgen over de gemeente in Thessalonica. Zouden ze nog in de leer zijn? Zou de verzoeker hen niet met succes verzocht hebben met dwaalleren? Zouden zijn inspanningen misschien tevergeefs zijn geweest?
Om hen te helpen en om zijn zorg vorm te geven stuurt hij hen Timotheüs om hen te bemoedigen en, mocht dat nodig zijn, weer te onderwijzen.
Dat blijkt gelukkig niet nodig te zijn, Timotheüs brengt goede berichten mee terug. De gemeente heeft goede herinneringen aan Paulus en “verlangt vurig” om hem weer te zien. Paulus is bijzonder bemoedigd dor hun geloof, midden in zijn eigen nood en verdrukking.
Application – Hoe is dat bij ons, in onze gemeenten? Ik zie hier twee kanten van gemeente zijn. Zorgzaamheid voor pas-gelovigen enerzijds, en bemoediging voor mensen die in nood zijn anderzijds.
Als er pas-gelovigen in onze gemeente zijn (ook al kwamen ze al hun hele leven in een kerk) dan hebben zij begeleiding en onderricht nodig om hun oude denkbeelden en soms dwaalleren los te laten, het Evangelie goed te gaan begrijpen en omarmen, en leerlingen van de Here Jezus te worden.
En wanneer er mensen in nood zijn – hoe groot of klein die nood ook is – dan mogen we als gemeente een bemoediging en troost voor hen zijn. Een gesprekje vol begrip bij de koffie na de dienst, een bezoekje, een arm om de schouder, even  samen bidden. En misschien wel praktische hulp bij wat er op dat moment nodig is.
Prayer – Vader dank U wel voor Uw gemeente. U hebt deze gemeenschap der heiligen bedacht Heer, zodat we niet in ons eentje door het leven hoeven te ploeteren, maar opdat we elkaar mogen steunen als dat nodig is. Geef ons dan Uw ogen Heer, om noden te zien, geef ons ook Uw zorgzaam hart voor onze jongere broeders en zusters in het geloof opdat we hen mogen steunen in de opbouw van hun geloof.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.