Grace en mercy, genade op genade…

Scripture – Titus 3:3-8 “Want ook wij waren voorheen onverstandig, … verslaafd aan allerlei begeerten en hartstochten, … Maar toen de goedertierenheid van God, onze Zaligmaker, … verschenen is, maakte Hij ons zalig,  niet op grond van de werken van rechtvaardigheid die wij gedaan zouden hebben,  maar vanwege Zijn barmhartigheid, door het bad van de wedergeboorte en de vernieuwing door de Heilige Geest. … opdat wij, gerechtvaardigd door Zijn genade, erfgenamen zouden worden, overeenkomstig de hoop van het eeuwige leven. Dit is een betrouwbaar woord en ik wil dat u deze dingen sterk benadrukt” (HSV)

Observation – Paulus geeft ons hier een herinnering aan ons oude leven, en aan onze redding door de Here Jezus, hier beschreven als de “goedertierenheid van God” (dat is: vriendschap van God) en “onze Zaligmaker“.
Wat heeft Hij gedaan? Hij heeft ons “zalig gemaakt“, dat wil zeggen: gered, van ons oude leven. En dat niet op basis van onze verdienste, maar op basis van Zijn Vriendschap. Jezus zegt zelf “niet u hebt Mij, maar Ik heb u uitgekozen” (Joahnnes 15:16).
Hoe heeft Hij dat gedaan? Door “het bad van de wedergeboorte en de vernieuwing door de Heilige Geest“. Een nieuw leven kan niet eerder ontstaan dan dat het oude leven voor dood is verklaard. 
Zie ook Hebreeën 8:13 “Als Hij spreekt van een nieuw (verbond), heeft Hij daarmede het eerste voor verouderd verklaard“, en Romeinen 6:11 – “Zo moet het ook voor u vaststaan, dat gij wèl dood zijt voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus“.
Alleen God kan nieuw leven geven en dat doet Hij dan ook. Hij heeft het immers zelf beloofd: “Maar dít is het verbond, dat Ik met het huis van Israël sluiten zal na deze dagen, luidt het woord des HEREN: Ik zal mijn wet in hun binnenste leggen en die in hun hart schrijven, Ik zal hun tot een God zijn en zij zullen Mij tot een volk zijn” (Jeremia 31:33).
Met deze woorden wordt gerefereerd aan het vernieuwende werk dat het gevolg is van de doop in de Heilige Geest. Wedergeboorte moet daaraan vooraf gaan, luister maar wat Jezus zegt: “Jezus antwoordde en zei tegen hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als iemand niet opnieuw geboren wordt, kan hij het Koninkrijk van God niet zien” (Johannes 3:3).
Waartoe heeft Hij dat gedaan? “opdat wij, gerechtvaardigd door Zijn genade, erfgenamen zouden worden, overeenkomstig de hoop van het eeuwige leven“. 
Wij zijn erfgenamen! Wij zijn opgenomen in God’s testament!  Dat is het gevolg van het feit dat we zijn aangenomen als Zijn kinderen: “Ziet, welk een liefde ons de Vader heeft gegeven, dat wij kinderen Gods genoemd worden, en wij zijn het (ook)” (1 Johannes 3:1, NBG).
Opdracht. Paulus sluit af door er bij Titus sterk op aan te dringen deze waarheden “sterk te benadrukken“, omdat ze “een betrouwbaar woord” vormen. Daar doorheen zie ik een opdracht aan ons om ook deze boodschap fier overeind te houden in een wereld die er steeds verder van afdwaalt.
Application – Hoe is het met ons? Zijn wij nog ten volle doordrongen van deze wereldschokkende boodschap? Dringen wij er op aan dat mensen deze boodschap horen: “predik het Woord. Volhard daarin, gelegen of ongelegen“? (2 Timotheüs 4:2).
Wat ik om me heen zie is dat er een leer aan het ontstaan is van een ‘lieve Jezus, die van alle mensen houdt’. Van een God die genade is en liefde en die louter voorspoed geeft aan zijn volgelingen. En dat is een lekkere boodschap, dat wel. Hij glijdt zo naar binnen, goed verteerbaar en gemakkelijk te brengen. Wie wil het nou niet goed hebben, altijd gezond zijn, etc, etc?
Maar onze God is ook een naijverig God. “Want wij weten, wie gezegd heeft: Mij komt de wraak toe, Ik zal het vergelden! En wederom: De Here zal zijn volk oordelen. Vreselijk is het, te vallen in de handen van de levende God!” (Hebreeën 10:31-32).
Natuurlijk mogen we de Liefde van God en Zijn Genade prediken, want die zijn er ook. Als we het daar maar niet bij laten, want het kan zomaar een halve boodschap worden.
Genade wordt vaak vertaald met “onverdiende gunst”. Dat is mooi, en het is – als je niet oppast – maar de helft van de boodschap. De Engelse taal kent twee woorden voor genade waarmee dit duidelijk te maken is: grace en mercy.

Grace is de genade die ons overvloedig geeft wat wij niet hadden verdiend. Als we het hier bij laten vertellen we niet het hele verhaal, want dan vergeten we de kant van de Mercy, namelijk de genade die barmhartigheid praktiseert door niet aan ons toe te rekenen wat wij wel hadden verdiend.
Genade zo oneindig groot…

Prayer – Vader dank U wel voor beide kanten van Uw genade. Dank U wel voor Uw aanneming tot Uw kinderen, en voor de opname in Uw testament! Dank U wel Here Jezus dat U deze weg hebt mogelijk gemaakt, dank u Heilige Geest dat U onze wedergeboorte bewerkstelligt wanneer wij de deuren van ons hart openen voor U. Dank voor Uw wonderbare genade!


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.