Paulus als beeld van Jezus

Scripture – Filemon 1:10, 12, 17-18 “Ik doe een beroep op u ten behoeve van mijn zoon, … namelijk Onesimus. – Neem dan hem, met wie ik innig verbonden ben, weer aan. – aanvaard hem dan zoals u het mij zou doen. En als hij u in iets onrecht aangedaan heeft of u iets schuldig is, breng dat mij in rekening” (HSV)

Observation – Onesimus, een slaaf die bij zijn heer (Filemon) was weggelopen, en waarschijnlijk diefstal had gepleegd. Zo’n slaaf verdiende volgens het Romeinse recht strenge straffen en kon zelfs tot de dood worden veroordeeld.
Maar Paulus doet een beroep op Filemon om Onesimus weer aan te nemen. Hij heeft Onesimus tot de Heer mogen leiden, waardoor deze niet meer alleen slaaf is “maar … meer dan een slaaf, namelijk een geliefde broeder” (:16).
Het beroep van Paulus is om Onesimus weer aan te nemen en hem te ontvangen zoals Filemon ook Paulus zelf zou ontvangen en aannemen. En sterker nog, als Onesimus aan Filemon nog iets schuldig is, biedt Paulus aan om die schuld over te nemen en te vergoeden.
Wat een mooi beeld van Jezus! Paulus is hier het ’type’ van Jezus onze Redder. Hij treedt op als plaatsvervanger, neemt de schuld op zich en zorgt ervoor dat de relatie wordt hersteld en dat Onesimus weer recht voor zijn heer kan staan!
Application – Tsjonge, hoe is dat met ons? Doen wij dat ook als we iemand tegenkomen die in vergelijkbare moeilijkheden zit?
In de eerste plaats mogen we zo iemand tot de Heer leiden zodat hij Jezus leert kennen als zijn Redder en Losser. Dan mogen we hem helpen zijn weg te vinden in onze gemeente en daar weer als “geliefde broeder” te worden aangenomen.
Dat is soms moeilijk. Zeker als je Filemon bent, die benadeeld is door de daden van de ‘Onesimus’ in het verhaal. Kunnen wij dan vergeven wanneer iemand zich tot de Heer bekeerd heeft? Nemen wij hem dan aan als “geliefde broeder“?

Prayer – Vader dank U voor Uw Woord en Uw Geest. Dank U voor Uw hulp bij ons leven, bij vergeving, die voor ons zelf soms erg lastig is, en voor U dagelijks werk. Dank U dat U ons met Uw Geest op dit pad wilt helpen, het pad van vergeving dat door Uw Zoon Jezus is gebaand.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.