Jezus, voorbeeld en oudste broer

Scripture – Hebreeën 1: “Nadat God voorheen vele malen en op vele wijzen tot de vaderen gesproken had door de profeten,  heeft Hij in deze laatste dagen tot ons gesproken door de Zoon, 


Hij,

– Die Erfgenaam is van alles,
– door Wie Hij ook de wereld gemaakt heeft.
– Die de afstraling van Gods heerlijkheid is
– Die de afdruk is van Zijn zelfstandigheid,
– Die Die alle dingen draagt door Zijn krachtig woord,
– Die de reiniging van onze zonden door Zichzelf tot stand heeft gebracht,
– Die Zich gezet heeft aan de rechterhand van de Majesteit in de hoogste hemelen.

Hij, 
– Die zoveel meer geworden is dan de engelen,
– Die de Naam als erfdeel ontvangen heeft.
– tot Wie God heeft gezegd:
     – U bent Mijn Zoon, heden heb Ik U verwekt?
     – Ik zal voor Hem tot een Vader zijn,
     – Hij zal voor Mij tot een Zoon zijn?
     – laten alle engelen van God Hem aanbidden.
     – Uw troon, o God, bestaat in alle eeuwigheid.
     – De scepter van Uw koninkrijk is een scepter van het recht.
     – U hebt gerechtigheid lief en haat ongerechtigheid. Daarom heeft Uw God U gezalfd, o God, met vreugdeolie, boven Uw metgezellen.
In het begin hebt U, Heere, de aarde gegrondvest, en de hemelen zijn de werken van Uw handen. Die zullen vergaan, maar U blijft altijd. En ze zullen alle verslijten als een gewaad, en als een mantel zult U ze oprollen en ze zullen verwisseld worden; maar U bent Dezelfde en Uw jaren zullen niet ophouden.

God zet tot Hem:
– Zit aan Mijn rechterhand,

– Ik leg Uw vijanden neer als een voetbank voor Uw voeten?” (HSV)

Observation – Ik kon het niet laten om deze tekst in zijn geheel op te nemen, het is te mooi om iets weg te laten. De schrijver van de Hebreeën brief is er op uit om de Here Jezus te presenteren aan de gelovigen uit de Joden, die langzamerhand onder verdrukking het geloof in Jezus als Messias dreigden terug te vallen in hun Joodse religie.
In dit eerste hoofdstuk maakt hij duidelijk waaruit de majesteit van Jezus bestaat; Hij is meer dan de profeten, en Hij is meer dan de engelen. Hij is betrokken geweest bij de schepping van hemel en aarde en Hij zal blijven tot in eeuwigheid!
Hij zit aan de rechterhand van God en zijn vijanden zullen aan hem onderworpen worden. Eerst de geestelijke vijanden zoals voorzegd in de zogeheten ‘moederbelofte’: “En Ik zal  vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen, en u zult Het de hiel vermorzelen” (Genesis 3:15). 
En dan ook de natuurlijke vijanden, zoals we lezen in de profetische zegen van Jakob aan Juda: “De scepter zal van Juda niet wijken, noch de heerserstaf van tussen zijn voeten, totdat hem schatting wordt gebracht en alle volkeren hem gehoorzaam zullen zijn” (Genesis 49:10).
Application – Telkens raak ik weer onder de indruk van de manier waarop de Bijbel op alle plekken hetzelfde zegt, en van de rode draad die door alle bladzijden heen is te vinden.
De hele Bijbel heeft maar één Hoofdpersoon, en dat is Jezus, door Wie de in het hele Oude Testament voorzegde verlossing in de wereld is gekomen. Je kunt je heil zoeken in allerlei dingen – en dat is mensen eigen – maar het is alleen in Jezus te vinden!
We moeten er dan ook naar streven om op Jezus te gaan lijken! Laatst sprak ik iemand die dacht dat dit geen Bijbels streven was, omdat het niet in de Bijbel zou staan. Ik hoop dat jullie onderstaande tekst goed tot je willen laten doordringen: 
“Want hen die Hij van tevoren gekend heeft, heeft Hij er ook van tevoren toe bestemd om aan het beeld van Zijn Zoon gelijkvormig te zijn, opdat Hij de Eerstgeborene zou zijn onder vele broeders” (Romeinen 8:29).
Jezus is de Eerstgeborene, onze oudste broer!

Prayer – Vader dank U wel voor Uw Woord, voor Uw Zoon, voor Uw Heilige Geest die ons leidt en beschermt. Dank U voor Uw heilsplan dat zich voltrekt. Dank U voor alle zegen en genade die U ons geeft. Dank U dat U ons hebt bestemd om gelijkvormig te mogen worden aan het beeld van Uw Zoon, want daartoe hebt U ons geschapen!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.