Vrijmoedig naar de troon van genade!

Scripture – Hebreeën 4:11-12, 15-16 “Laten wij ons dan beijveren om die rust binnen te gaan, opdat niemand door het volgen van dit voorbeeld van ongehoorzaamheid ten val zal komen. Want het Woord van God is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard, en het dringt door tot op de scheiding van ziel en geest, van gewrichten en merg, en het oordeelt de overleggingen en gedachten van het hart. – Want wij hebben geen Hogepriester Die geen medelijden kan hebben met onze zwakheden, maar Een Die in alles op dezelfde wijze als wij is verzocht, maar  zonder zonde. Laten wij dan met vrijmoedigheid naderen tot de troon van de genade, opdat wij barmhartigheid verkrijgen en genade vinden om geholpen te worden op het juiste tijdstip” (HSV)

Observation – God belooft rust aan zijn volk, aan ons, de mensen die Hem volgen. Er zijn allerlei oorzaken waardoor we bij die rust weg kunnen dwalen, de belangrijkste is ongehoorzaamheid. Dat maakt de schrijver ons duidelijk in het eerste gedeelte van dit hoofdstuk.
Dan roept hij ons op om ons er toch vooral voor te blijven beijveren om die rust binnen te gaan, zodat niemand “ten val zal komen“. Want we kunnen ons niet verstoppen voor onze almachtige God. Dat wordt hier prachtig tot uitdrukking gebracht in een van mijn favoriete bijbelverzen:
God’s Woord:
  • is levend! 
  • is krachtig! 
  • is scherper dan enig tweesnijdend zwaard! 
  • dringt door, zelfs tot op de scheiding van ziel en geest! 
  • oordeelt overleggingen en gedachten van het hart!
Kortom, als wij dicht bij God’s Woord blijven en er naar leven, dan gaat het goed met ons en hoeven we ons geen zorgen te maken dat we zijn rust zullen mislopen! (Zie voor een uitleg over het belangrijke verschil tussen ziel en geest deze blog over geest, ziel en lichaam en deze blog over geest en ziel).
En dan volgt aan het eind van dit hoofdstuk een van mijn andere favoriete bijbelteksten, over onze Hogepriester, Die op dezelfde wijze als wijzelf verzocht is geweest omdat Hij mens is geworden en als mens (in het vlees) heeft geleefd.
Mijn God WEET waar Hij over praat als Hij naar mijn gebeden luistert. Hij heeft het Zelf meegemaakt! Wij kunnen NIETS voor zijn troon brengen wat Hij niet ook zelf heeft gezien en ervaren! 
En puur op grond van Zijn overwinning over zonde en dood mogen wij nu met vrijmoedigheid komen voor de troon van genade in het Heilige der Heiligen, in Gods aanwezigheid, om met Hem te praten over wat ons bezighoudt! En dan zullen we hulp krijgen op de juiste tijd!
Application – Wat een rijkdom! Ervaar jij dat ook zo?
Je kunt er ook bang van worden. Een Woord van God dat tot in alle diepten van je geest en je ziel kan kijken. Het hangt er van af met welk beeld van God je bent opgevoed, een streng of een liefdevol beeld. Ze zijn allebei waar en ze zijn ook allebei de halve waarheid! 
God is streng in wat Hij verwacht (zijn wet), en liefdevol in zijn oneindige genade en vergeving voor allen die het offer van de Here Jezus Christus aannemen en Hem accepteren als hun Redder en Verlosser! 
Hebben we Hem aangenomen, dan heeft God ons gegeven dat we kinderen van Hem mogen zijn, en dan ook erfgenamen van Zijn Koninkrijk. We zijn vanaf dat moment kinderen van de Koning, prinsen en prinsessen!
Daarom mogen we vrijmoedig naderen tot Zijn troon, welke Vader laat zijn kinderen immers niet bij zich komen als ze iets willen vragen of bespreken?
En dan zullen we hulp krijgen op de juiste tijd!

Prayer – Vader dank U wel voor Uw oneindige genade en vergeving, waardoor wij dicht bij U mogen komen. Dank U Jezus voor uw offer dat ons redding en verlossing bracht. Dank U wel Heer dat wij mogen weten dat wij Uw kinderen zijn, en dat we altijd, dag en nacht, de troonzaal mogen binnenlopen om U om raad te vragen, troost bij U te vinden, of gewoon om bij U te zijn.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.