Het Koninkrijk van de hemel

Vandaag even een stuk om op te kauwen over het Koninkrijk.
Alleen al in het boek Mattheüs komt het woord Koninkrijk als 50 keer voor. Het is de moeite waard te bestuderen wat er mee wordt bedoeld. Als we gaan kijken naar het begrip Koninkrijk in de Bijbel, dan komen we er achter dat het op het eerste gezicht een mysterieus begrip is, kijk maar mee.
Het Koninkrijk
Het Koninkrijk is er nog niet, het is dichtbij. – “Bekeer u, want het Koninkrijk is nabij gekomen“(Mattheüs 3:2).
Het Koninkrijk is hier. – “Maar als Ik door de Geest van God de demonen uitdrijf, dan is het Koninkrijk van God bij u gekomen” (Mattheüs 12:28).
Het Koninkrijk zal komen. – “Ik zeg u dat Ik van nu aan van de vrucht van de wijnstok niet zal drinken tot op de dag wanneer Ik die met u nieuw zal drinken in het Koninkrijk van Mijn Vader” Mattheüs 26:29).
Dus het Koninkrijk is dichtbij, het Koninkrijk is hier en het Koninkrijk zal nog komen. Wat een verwarrende toestand lijkt dat zo. Laten we eens kijken hoe we dit kunnen samenbrengen.
Kenmerken van God
Gods aanwezigheid is tijdloos. Dat betekent dat Hij er al was voordat onze tijd begon, dat Hij er nu is, en dat Hij er altijd zal zijn. Voor Hem bestaat de tijd niet, die heeft Hij voor ons gemaakt.
God is overal, Hij is alomtegenwoordig. Dat betekent dat Hij tegelijk aanwezig is in de hoogste hemel, in de verste uithoeken van ons universum en tegelijk in jouw woonkamer, ja zelfs in jouw hart als je wedergeboren bent.
Mysterieuze dimensie
God bestaat dus buiten de tijd en buiten onze 3 dimensionale ruimte, als het ware in wat de science fiction een ‘andere dimensie’ zou noemen. (omdat God echt alom tegenwoordig is en tijdloos, zou hij ook weer buiten onze bedachte dimensies staan, maar laten we het gedachte-experiment even volgen).
Nu is Gods aanwezigheid vanuit zijn tijdloze en niet-in-de-tijd-bepaalde dimensie in ons bestaan doorgedrongen. God is – in de Here Jezus – afgedaald in onze tijd en in onze 3 dimensionale wereld. Bij Zijn vertrek heeft Jezus ons de Heilige Geest beloofd als Plaatsvervanger, en Hij heeft deze over ons doen komen tijdens het weken-feest (Pinksteren).
De Heilige Geest is als het ware de vooruitgeschoven post vanuit de toekomstige realiteit en helpt ons deze te zien, en wanneer God het wil ook weer ‘present te stellen’ in deze wereld.
De bedekking is weg
Jezus heeft zo het Koninkrijk van God ‘present gesteld’ in onze wereld. Het bestond als het ware altijd al in Gods dimensie, maar nu konden wij het ook zien. Tot op dat moment was er een bedekking over dat Koninkrijk, een soort sluier. Maar met het scheuren van het voorhangsel is die bedekking voor een deel weggenomen!
We mogen, net als in het paradijs, weer bij God in de buurt komen. Dat kan nog niet 100% van de tijd, want we zijn wel in deze wereld, maar we zijn niet van deze wereld meer.
Zo kunnen we de wonderen en tekenen, die de gelovigen volgen, duiden als doorbraken van het Koninkrijk vanuit Gods dimensie naar onze dimensie. Dat zijn voor ons onbegrijpelijke en krachtige zaken, die ons verwonderen en die ons soms ook overweldigen omdat ze te wonderlijk en te krachtig voor ons zijn.
Het Koninkrijk
Op deze manier is Gods Koninkrijk de realiteit van onze glorieuze toekomst in Hem, die doorbreekt in onze realiteit van vandaag op momenten dat God ons vergunt dit te zien.
In de woorden van Derek Morphew: 
Jezus en de apostelen leefden met een totaal toekomstige oriëntatie in de onmiddellijkheid van de toekomst die in het heden doorbreekt. Iedere christen wordt geacht zo te leven, vanaf die tijd naar de wederkomst.” (De grote doorbraak, 2006, blz. 76)
Troost
Wat een troostrijke gedachte is dit! We leven in deze wereld ons eigen leven, en we mogen weten dat Gods Koninkrijk altijd om ons heen is, dichtbij, en door middel van de Heilige Geest, ook in ons.  

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.