Heiliging en volmaaktheid

Scripture – Hebreeën 6:1-2, 10, 19 “Laten wij daarom het eerste onderwijs met betrekking tot Christus laten rusten, en doorgaan tot de volmaaktheid, zonder opnieuw het fundament te leggen van bekering van dode werken en van geloof in God, van de leer van de dopen, van de handoplegging, van de opstanding van de doden en van het eeuwig oordeel. – Want God is niet onrechtvaardig dat Hij uw werk zou vergeten en de liefdevolle inspanning die u Zijn Naam bewezen hebt, doordat u de heiligen gediend hebt en nog dient. – Deze hoop hebben wij als een anker voor de ziel, dat vast en onwrikbaar is en reikt tot in het binnenste heiligdom, achter het voorhangsel.

Observation – Het “eerste onderwijs” moeten we laten rusten en doorgaan tot de volmaaktheid. Wat is dat, het eerste onderwijs? In het vorige hoofdstuk lazen we van melk. Hier wordt uitgelegd wat dat is. Het zijn de grondbeginselen van ons geloof:
  • bekering van dode werken
  • geloof in God
  • een leer van dopen
  • een leer van handoplegging
  • opstanding van de doden
  • een eeuwig oordeel
Dat zijn de beginselen, de eerste stapjes, in het geloof. De schrijver van de Hebreeën brief roept ons op dit achter ons te laten. Hij veronderstelt dit als bekende materie en roept ons op om dor te gaan “tot de volmaaktheid“. 
Wanneer we scherp hebben waar het in het geloof om gaat, worden we opgeroepen om dit ook in ons leven tot uiting te brengen door middel van heiliging. Goed beschouwd volgt dit het grote gebod: God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf.
En dan is God niet onrechtvaardig, dat hij jouw werken en jouw liefdevolle inspanning zou vergeten die je in Zijn Naam hebt gedaan doordat je de heiligen hebt gediend. Hij wacht op je en zal tegen je zeggen: goed gedaan gij getrouwe dienstknecht, over weinig zijt gij getrouw geweest, over veel zal ik u stellen.
Dat is de hoop die wij in Christus mogen hebben. Een hoop die als een anker onwrikbaar bevestigd is in het hart van God zelf, in het Heilige der Heiligen, waar niemand het los kan maken.
Application – Heiliging. Als je – als het ware – de fundamenten cursus achter je hebt gelaten, dan begint er een leven lang van heiliging. Van steeds dichter toegroeien naar het beeld van Jezus. Van dienstbaarheid in de gaven en talenten die je van de Heer hebt gekregen. Dienstbaarheid naar de mensen om je heen.
Dat is de volmaaktheid waarin Hij ons roept. Niet om kerkje te spelen met elkaar, maar om dienstbaar te zijn naar onze medemensen, binnen en buiten de gemeente. Want “aan uw onderlinge liefde zullen zij zien dat u mijn kinderen bent“. Dat is goed voor onszelf, omdat we geliefd worden in de gemeente, en het is goed voor hen die buiten de gemeente naar ons kijken, want ze worden daardoor aangetrokken.
Dan kunnen we hen wellicht ook melk te drinken geven zodat ze opgroeien tot vast voedsel en zo gaat het dan door. God voegt toe aan de gemeente!

Prayer – Vader dank U wel voor Uw Woord en voor Uw beloften. Dank U Jezus, dat U ons door Uw Geest wilt helpen te groeien naar Uw beeld. Dank U dat we elkaar mogen dienen met de gaven en talenten die U ons geeft. Dank U Heer dat U daar door heen wilt werken naar mensen om ons heen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.