In Jezus Vrijgemaakt!

Scripture – Hebreeën 13 – “Jezus Christus is gisteren en heden Dezelfde en tot in eeuwigheid. Laat u niet meeslepen door veelsoortige en vreemde leringen, want het is goed dat het hart gesterkt wordt door genade, niet door voedsel; zij die het daarin zochten, hebben daar geen baat bij gevonden. Wij hebben een Altaar waarvan zij die in de tabernakel dienen, niet bevoegd zijn te eten. Want van de dieren waarvan het bloed als verzoening voor de zonde door de hogepriester het heiligdom werd binnengedragen, werden de lichamen buiten de legerplaats verbrand. Daarom heeft ook Jezus, om door Zijn eigen bloed het volk te heiligen,  buiten de poort geleden.” (:8-12, HSV)

Observation – Onze God verandert niet. Hij is er vanaf voor de schepping, Hij is er nu en Hij zal er zijn tot in eeuwigheid, en Hij verandert niet. Misschien past Hij zich aan aan jouw situatie, maar dat zal Zijn wezen niet veranderen!
Laten we ons dan niet laten meeslepen en beïnvloeden door allerlei leringen die ons van Hem proberen af te brengen. Ons hart mag worden gesterkt door Zijn genade. Met de uitdrukking “niet door voedsel” bedoelt de schrijver overdrachtelijk de Joodse spijswetten. Het je houden aan wetten en regeltjes dient echt nergens meer toe!
Het vlees van al die zondoffers – waarvan het bloed op het altaar werd gesprenkeld tot verzoening – werd buiten de legerplaats verbrand. De priesters mochten daar dus niet van eten. Van de meeste andere offers wel, maar niet van deze zondoffers waarvan het bloed in het heiligdom was gesprenkeld. Zij hadden dus geen deel aan het altaar wanneer daar verzoeningsoffers werden gebracht. Zij hadden dus ook geen aandeel in de verzoening zelf. Bovendien hebben deze offers sinds Jezus’ offer aan het kruis hun geldigheid definitief verloren (zie ook hoofdstuk 10:18).
Als beeld van deze zondoffers heeft Jezus, het volmaakte offer, buiten de poort geleden aan het kruis. Het is dat Altaar – het kruis – waaraan wij als gelovigen wel deel hebben, dat wil zeggen dat wij wel aandeel in de verzoening hebben. Zij die in de tabernakel dienen mogen niet eten van dit Altaar (daarmee wordt bedoeld de religieuze mensen die het nog van de regeltjes van het oude verbond verwachten).
En door middel van het avondmaal hebben wij voortdurend deel aan dit Altaar van het kruis.
Application – Het spat er af! Aan alle kanten! In deze brief aan de Hebreeën wordt echt klip en klaar duidelijk gemaakt dat het oude verbond met al zijn regeltjes, moetjes en wetjes, en al het gedoe met herhalende offers rond het altaar voorbij zijn, over, uit.

Paulus schrijft daar ook over, lees maar mee: 
Als u dan met Christus  de grondbeginselen van de wereld bent afgestorven, waarom laat u zich dan, alsof u nog in de wereld leeft, bepalingen opleggen als: Pak niet, proef niet en raak niet aan? Dit zijn allemaal dingen die door het gebruik vergaan;  ze zijn ingevoerd volgens de geboden en leringen van de mensen” (Kolossenzen 2:20-22).
Want de wet van de Geest van het leven in Christus Jezus heeft mij vrijgemaakt van de wet van de zonde en van de dood.” (Romeinen 8:2)

Het geloof door de liefde werkzaam Sta dan vast in de vrijheid waarmee Christus ons vrijgemaakt heeft, en laat u niet weer met een juk van slavernij belasten.” (Galaten 5:1)
U bent van Christus losgeraakt, u die door de wet gerechtvaardigd wilt worden; en daarmee bent u uit de genade gevallen. Want wij verwachten door de Geest, uit het geloof, de gerechtigheid waarop wij hopen.” (Galaten 5:4-5)

Wij zijn in Christus vrijgemaakt!

Prayer – Vader dank U wel dat met het offer van Uw Zoon het Nieuwe Verbond is ingegaan, het Verbond van de Geest en de genade, en dat daarmee alle wetten door U, Jezus, zijn vervuld. Dank U dat U Uw wetten, Uw leefregels in onze harten hebt geschreven en dat Uw Heilige Geest ons helpt om deze te houden. Dank U dat we mogen weten dat de overwinning reeds IS behaald en dat wij gekocht en betaald zijn door het kostbar bloed van Uw Zoon!


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.