God verzoekt niet!

Scripture – Jakobus 1 – “Laat niemand zeggen, als hij verzocht wordt: Ik word door God verzocht. God immers kan niet verzocht worden met het kwade en Hijzelf verzoekt niemand. Maar ieder mens wordt verzocht, als hij door zijn eigen begeerte wordt meegesleurd en verlokt. Daarna, wanneer de begeerte bevrucht is, baart ze zonde, en wanneer de zonde volgroeid is, baart ze de dood. Dwaal niet, mijn geliefde broeders! Elke goede gave en elk volmaakt geschenk is van boven en daalt neer van de Vader der lichten,  bij Wie er geen verandering is, of schaduw van omkeer.” (:13-17, HSV)

Observation – Als dat maar duidelijk is. God verzoekt mensen niet! Hij kan niet worden verzocht, en Hij verzoekt niet. Als een mens wordt verzocht, komt dat doordat Hij geen weerstand biedt tegen de verlokkingen van zijn eigen begeerte.
En als hij dan aan die begeerte toegeeft is dat het moment dat de zonde plaatsvindt. En die zonde kan tot een gewoonte worden en zo volgroeien in iemands leven. Dan brengt ze de dood voort, want “de loon van de zonde is de dood” (Romeinen 6:23). Vandaar Jakobus’ oproep om niet te dwalen!
Het tegenovergestelde, goede gaven en volmaakte geschenken, komen van God. Van de Vader der lichten, mogelijk heeft Jakobus hier gedacht aan de hemellichamen. Die geven licht en bijvoorbeeld de zon maakt kortere en langere schaduwen voor en na de richtingsverandering rondom de middag. De zon kan zelfs worden verduisterd. 
Maar God heeft de lichten gemaakt, Hij staat vast. Bij Hem is geen verandering, en geen zweem of schaduw van ommekeer!
Application – Jakobus maakt hier duidelijk dat het kwade niet van God komt. God is goed, en bij Hem komt geen kwaad vandaan. Hoeveel mensen stellen niet de vraag naar de oorsprong van het kwaad? Je kent die vragen wel: “Als er dan een God is, waarom dan …, en waarom laat Hij dan …?”.
Zonder de pretentie om een definitief antwoord op deze vragen te hebben, kunnen we op basis van wat de Bijbel ons over God leert wel vaststellen dat het kwade in elk geval niet zijn oorsprong in God vindt. Het kwade komt natuurlijk bij het rijk van de duisternis vandaan. Niet bij de Vader der lichten! In tegendeel, van Hem komt “elke goede gave en elk volmaakt geschenk“.
De volgende vraag zou nu zijn waarom God toelaat dat we verzocht worden (denk aan Job). Daar is denk ik geen algemeen antwoord op te geven. We mogen ons wel vasthouden aan wat Johannes schrijft in zijn eerste brief: “Mijn lieve kinderen, ik schrijf u deze dingen, opdat u niet zondigt. En als iemand gezondigd heeft: wij hebben een Voorspraak bij de Vader, Jezus Christus, de Rechtvaardige. En Hij is een verzoening voor onze zonden; en niet alleen voor de onze, maar ook voor de zonden  van de hele wereld.” (2:1-2, HSV)
God verandert niet. Zoals Hij zelf al zei: “IK BEN”.

Prayer – Vader dank U wel dat U eeuwig en onveranderlijk bent. Dank U voor Uw standvastige liefde voor ons. Dank U voor Uw bescherming tegen het kwaad. Dank voor de zachte stem van Uw Heilige Geest die ons waarschuwt als we naar links of naar rechts dreigen af te wijken. Wil ons helpen verstaan wat Uw zachte stem zegt zodat we op Uw wegen blijven!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.