Zegen en vloek, wijsheid en eenheid

Scripture – Jakobus 3 – “Wie is wijs en verstandig onder u?  Laat hij uit zijn goede levenswandel zijn werken laten zien, in zachtmoedige wijsheid. – Maar de wijsheid die van boven is, is ten eerste rein, vervolgens vreedzaam, welwillend, voor rede vatbaar, vol barmhartigheid en goede vruchten, onpartijdig en ongeveinsd. En de vrucht van de gerechtigheid wordt in vrede gezaaid voor hen die vrede stichten.” (:13, 17-18, HSV)

Observation – Jakobus schrijft in dit hoofdstuk eerst over de tong, over de vernietigende kracht van vervloekingen en over de helende en zegenende kracht van zegeningen die de tong beide kan voortbrengen. Onze woorden zijn krachtig in de geestelijke wereld. Niet omdat het onze woorden zijn, maar omdat we als wedergeboren christenen de autoriteit daarvoor van Jezus hebben ontvangen. “Voorwaar, Ik zeg u: Alles wat u op de aarde bindt, zal in de hemel gebonden zijn; en alles wat u op de aarde ontbindt, zal in de hemel ontbonden zijn” (Mattheüs 18:18, HSV).
In het tweede gedeelte gaat het er over hoe je dan wel met deze autoriteit mag omgaan. Als we wijs en verstandig (willen) zijn, zal dat blijken uit onze levenswandel, zachtmoedig en wijs. Niet met afgunst en eigenbelang, want daar komen wanorde en kwade praktijken van. Dat is eigen-wijsheid, die niet van boven komt.
Maar wijsheid die we van God krijgen is wél van boven. Jakobus noemt 7 eigenschappen.
  • ze is allereerst rein (er zitten geen onzuivere motieven bij);
  • ze is vreedzaam (ze zoekt vrede en geen strijd);
  • ze is vriendelijk (mild en meegaand);
  • ze is gezeggelijk (gehoorzaam en laat zich door de waarheid overtuigen);
  • ze is vol ontferming en van goede vruchten (vol van barmhartigheid, zie ook 1:27 en Galaten 5:22);
  • ze is onpartijdig (ze maakt geen onderscheid, zie hst 2);
  • ze is ongeveinsd (dat is echt, oprecht, niet hypocriet).
Uit de afsluitende zin blijkt dat Jakobus zich zorgen maakt over de eenheid in de gemeente. Gerechtigheid zaaien in vrede voor hen die vrede stichten. “Zalig de vredestichters” zoals Jezus zegt. De tong brengt als we niet oppassen scheiding, eigen-wijsheid brengt scheiding. Wijsheid die van boven is brengt mensen bij elkaar in eenheid.
Application – Hoe zit dat met mijn tong? Ben ik eigen-wijs? Soms wel. Ben ik een vrede-stichter? Niet altijd.
Mijn spreken is niet in alle gevallen vrij van onzuivere motieven, vreedzaam, vriendelijk, etc. Ik streef daar naar, maar dat lukt me niet altijd. Daar wil ik in groeien! Het is een prachtige opsomming die Jakobus hier geeft. En als je daar zo naar kijkt, lijkt het een onmogelijke opgave om ook zo te worden.
Dat kan dan ook niet in eigen kracht, maar gelukkig hebben we een God wiens “ogen gaan over de gehele aarde om krachtig bij te staan hen, wier hart volkomen naar Hem uitgaat“!!! (2 Kronieken 16:9, NBG51).
Stel je eens een gemeente voor waarin iedereen hier echt naar streeft en er naar handelt! Wat zou zo’n gemeente een aantrekkingskracht hebben voor ongelovigen in haar omgeving!
Prayer – Vader dank U wel voor Uw Woord waarin U ons zo duidelijk voorhoudt hoe wij mogen zijn. Dank U voor deze tekst, waar we ons naar mogen uitstrekken! En dank U Heer dat U ons daarbij helpt. U hebt ons op het oog Here. En als ons hart volkomen naar U uitgaat dan staat U ons krachtig bij. Halleluja! 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.