Wees nuchter en waakzaam!

Scripture – 1Petrus 5 – “De ouderlingen onder u roep ik ertoe op, … : Hoed de kudde van God … houd daar toezicht op, niet gedwongen, maar vrijwillig;  niet uit winstbejag, maar bereidwillig; ook niet als mensen die heerschappij voeren …  maar als mensen die voorbeelden voor de kudde geworden zijn. En als  de Opperherder verschijnt,  dan zult u de onverwelkbare krans van de heerlijkheid verkrijgen.


Evenzo, jongeren, wees aan de ouderen onderdanig;  en wees allen elkaar onderdanig. Wees met nederigheid bekleed,  want God keert Zich tegen de hoogmoedigen, maar de nederigen geeft Hij genade. Verneder u dan onder de krachtige hand van God, opdat Hij u op Zijn tijd verhoogt. Werp al uw zorgen op Hem,  want Hij zorgt voor u.

Wees nuchter en waakzaam;  want uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, op zoek naar wie hij zou kunnen verslinden. Bied weerstand aan hem, vast in het geloof, in de wetenschap dat hetzelfde lijden ook aan al uw broeders in de wereld opgelegd wordt.” (:1-9, HSV)

Observation – Afsluitend doet Petrus in deze eerste brief drie oproepen betreffende het functioneren van de gemeente, namelijk aan de oudsten over hun leiderschap, aan de jongeren over hun gehoorzaamheid en aan iedereen over de geestelijke strijd.
Aan de oudsten uiteraard de taak om de gemeente te leiden. De kudde Gods te hoeden, als beeld van de Goede Herder, toezicht houden, vrijwillig, zonder winstbejag, zonder dwang, maar als “mensen die voorbeelden voor de kudde geworden zijn“. In de grondtekst staat het net even mooier: “als voorbeelden wordend voor de kudde“, hierin zit het besef dat groei een doorgaande actie is, ook als je de gemeente leidt. Leiders in de gemeente worden opgeroepen om geestelijke groei te blijven nastreven.
Aan de overigen in de gemeente, “jongeren“, wordt opgedragen aan de ouderen onderdanig te zijn. Dat betekent dat zij hen dienen te respecteren en zich aan hun leiding ondergeschikt zullen maken. Maar ook elkaar onderdanig, in nederigheid. “eenieder achte de ander uitnemender dan zichzelf“. Hoogmoed is iets dat rechtstreeks tegen God ingaat (het is ook de oerzonde: gelijk aan – of zelfs hoger dan God willen zijn). Aan nederige mensen wordt genade gegeven.
En als laatste een dringende oproep tot geestelijke strijd en waakzaamheid. Wees nuchter en waakzaam! De duivel wordt hier vergeleken met een leeuw, een roofdier dat continue om de kudde heenloopt om de zwakste leden er uit te pikken en mee te nemen. We mogen in Jezus’ Naam weerstand bieden, vast in ons geloof!
Application – We zijn door God aangesteld als koninklijk priesterschap. Dat is het priesterschap van alle gelovigen. Dat betekent dat we allemaal in onze eigen kring (bijvoorbeeld gezin) geacht worden priester te zijn voor mensen om ons heen.
Daarnaast heeft God ook oudsten aangesteld in de gemeente om de gemeente te leiden naar het voorbeeld van onze Goede Herder, Jezus zelf. Zolang die oudsten zich binnen de kaders van het Woord begeven, vertegenwoordigen ze Gods leiding voor de gemeente.
Wij als gemeenteleden worden opgeroepen de oudsten te gehoorzamen als aangesteld door God om de gemeente te leiden. En allemaal – ouderen en jongeren – krijgen we de oproep ons te vernederen onder de machtige hand van God. Waarom? Opdat Hij ons op Zijn tijd zal verhogen!
En dan de geestelijke strijd. Wie ken jij in jouw omgeving die nog niet zo heel sterk in zijn of haar geloof staat? Ga de strijd aan in de hemelse gewesten! Bid voor hen dat de duivel ze niet te pakken krijgt en ze achter uit de kudde pikt. Bemoedig elkaar. Vuur elkaar aan in het geloof. 
Wees nuchter en waakzaam!
Prayer – Vader dank U wel voor Uw duidelijkheid op die gebieden waar wij het het meeste nodig hebben. Wil ons helpen Vader om inderdaad waakzaam te zijn voor onze broers en zussen in de gemeente die anders achterop zouden kunnen raken. Help ons ook Heer, om onze leiders te gehoorzamen als door U aangestelde herders. Uit onszelf vinden we dat niet altijd even gemakkelijk in de mondige maatschappij waarin we leven, maar U wilt ons helpen Heer. Help onze leiders ook Heer, geef ze geduld, kracht en wijsheid om aan ons, Uw gemeente, leiding te geven. 

One Reply to “Wees nuchter en waakzaam!”

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.