Woord en Geest, niet los verkrijgbaar!

Scripture – 2Petrus 1 – “…  daarom moet u zich er met alle inzet op toeleggen om aan uw geloof deugd toe te voegen, aan de deugd kennis, aan de kennis zelfbeheersing, aan de zelfbeheersing volharding, aan de volharding godsvrucht, aan de godsvrucht broederliefde en aan de broederliefde liefde voor iedereen. Want als deze dingen bij u aanwezig zijn en toenemen, zullen ze u niet doelloos en  onvruchtbaar laten wat de kennis van onze Heere Jezus Christus betreft.


Daarom, broeders, beijver u des te meer om uw roeping en verkiezing vast te maken; want als u dat doet, zult u nooit meer struikelen. Want zo zal u in rijke mate de toegang worden verleend tot het eeuwig Koninkrijk van onze Heere en Zaligmaker, Jezus Christus. 

Daarom zal ik niet nalaten u altijd aan deze dingen te herinneren, hoewel u ze weet en in de waarheid, die bij u is, versterkt bent.

Dit moet u allereerst weten, dat geen enkele profetie van de Schrift een eigenmachtige uitleg toelaat; want de profetie is destijds niet voortgebracht door de wil van een mens, maar heilige mensen van God,  door de Heilige Geest gedreven, hebben gesproken.” (:5-8, 10-12, 20-21, HSV)

Observation – Geloof, deugd, kennis, zelfbeheersing, volharding, godsvrucht, broederliefde, liefde voor iedereen! In dit prachtige rijtje en in de nog volgende verzen proef ik Petrus’ passie voor het Woord, voor de profetie en voor de Geest. Hij roept ons hier echt op tot een zuiver, op Woord en Geest gebaseerd, heilig leven!
Geloof komt het eerst. En wanneer dat uitwerking in ons krijgt, volgt de deugd, dat is de door de Geest gegeven drijvende kracht achter onze heiliging. Dan komt het verlangen naar kennis, die tezamen onze zelfbeheersing versterken. En nadat we onszelf leren beheersen kunnen we volharing uitwerken en dan volgt godsvrucht. Gods vrucht wordt dan zichtbaar in ons leven, en dat is te zien aan onze liefde onder elkaar (broederliefde of philadelphiāi) om uiteindelijk over te gaan in liefde voor iedereen (agapè). 
Als al deze dingen bij ons aanwezig zijn en toenemen zal daarmee ook onze vrucht in het geloof toenemen en onze kennis van de Here Jezus. Dit is de reden voor Petrus’ oproep aan de gemeente om haar roeping en verkiezing “vast te maken“. Hij bedoelt daarmee dat we ons moeten toewijden om de genoemde zaken na te streven, zodat onze roeping en verkiezing zullen worden bevestigd. Roeping en verkiezing zijn natuurlijk Gods werk en hangen niet van onze inspanning af, onze toewijding is er het gevolg van!
Daarom, zegt Petrus (en ik herken dit zo!): “zal ik niet nalaten u altijd aan deze dingen te herinneren, hoewel u ze weet en in de waarheid, die bij u is, versterkt bent“. Blijf bij het Woord! Werk aan je toewijding! Alleen dan sta je vast in het geloof en kun je dwalingen leren herkennen en weerleggen!
In de laatste twee verzen van dit hoofdstuk wijdt Petrus nog enige woorden aan de profetie. Let op, zo zegt hij: profetie is NIET een eigenmachtige uitlegging van de Schrift! Dat is precies wat dwaalleraars doen, de Schrift verdraaien zoals het in hun kraam te pas komt. Dat is ook wat satan doet in de verzoeking in de woestijn!
Profetie wordt NIET voortgebracht door de wil van een mens! Wat is profetie dan wel? Profetie is het spreken van heilige (apart gezette) mensen die worden gedreven door de Geest van God!
Application – Wat doen wij? Hebben wij al geloof en deugd? Hoe staat het met onze kennis? Onze zelfbeheersing? Volharden wij en brengen we vrucht voort? Hebben wij liefde voor onze broeders? Voor iedereen?
Begrijp me goed, deze vragen worden niet gesteld om ons weer een nieuw slavenjuk op te leggen nu we door de Waarheid in de Vrijheid zijn gekomen! Wat ik zo herken in Petrus’ woorden is de bewogenheid met mensen aan de ene kant en de verontwaardiging over dwaalleraars met hun valse leringen anderzijds!
Woord en Geest! Die zijn de belangrijkste ingrediënten voor een vruchtbaar christenleven. Waar die twee in evenwicht zijn, zul je groei aantreffen, zowel in het persoonlijk leven als in het leven van gemeenten.
Waar het Woord de overhand krijgt vervallen mensen in het juk van het wetticisme. Je moet dit, je moet dat, want zo spreekt de wet, zo spreekt de Schift. Lees in Mattheüs 23 wat Jezus zegt over religieuze, wettische mensen, en in Handelingen 2:38-40 wat Petrus tegen hen zegt als ze hem vragen wat ze moeten doen!
Waar men zich onevenwichtig uitstrekt naar de uitingen van de Geest vervallen mensen in de extremiteiten die vaak gepaard gaan met charismatische stromingen. We zien dan mensen die van conferentie naar conferentie hoppen omdat de ‘kracht’ van de vorige is uitgewerkt. Mensen die spreken van ‘zo spreekt de Heer tot mij’ en ‘de Heer heeft mij gezegd dat …’. Vaak stemt dit precies overeen met hun eigen wil. Zie 2 Timotheüs 4:3.
Ken je het Woord? Als je twijfelt, ga naar de bijbelstudies in je gemeente, verdiep je in de Here Jezus, Die het Levende Woord is! Leer uit Vaders Woord!
Ben je vervuld van Zijn Heilige Geest? Als je dat niet zeker weet, bidt er God om, of laat voor je bidden door je oudsten om de vervulling met Gods Geest.

Ik zeg daarom met Petrus: “Daarom zal ik niet nalaten u altijd aan deze dingen te herinneren, hoewel u ze weet en in de waarheid, die bij u is, versterkt bent“.
Het Woord is belangrijk! De Geest is belangrijk! Maar ze zij niet los verkrijgbaar! 
Prayer – Vader dank U zo voor Uw Woord en Uw Geest. Wil ons helpen Vader om evenwichtig te zijn in ons leven voor U. Help ons Heer om  de valkuilen van rationeel wetticisme en van emotionele zoektochten te vermijden. Dank U Heer dat Uw Geest ons wil helpen en leiden bij de evenwichtige bestudering en toepassing van Uw Woord. 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.