Alle volken uit Sion!

Scripture – Psalm 87 – “Zijn fundament rust op de heilige bergen.

De HEERE heeft de poorten van Sion lief
boven alle woningen van Jakob.
Zeer heerlijke dingen worden over u gesproken,
stad van God!

Ik noem Rahab en Babel onder wie Mij kennen;
zie, de Filistijn en de Tyriër, met de Cusjiet:
die zijn daar geboren.
Van Sion wordt gezegd:
Man voor man is erin geboren.
De Allerhoogste Zelf doet haar standhouden.

De HEERE telt hen erbij,
wanneer Hij de volken opschrijft,
en zegt: Deze is daar geboren.
De zangers evenals zij die in reien dansen, zingen:
Al mijn bronnen zijn in u!” (:1-7 – HSV)

Observation – Sion, het hemels Jeruzalem, de stad van onze God. Zijn fundament op heilige bergen! Het aardse Jeruzalem was waarschijnlijk al gesticht voordat ze door David werd veroverd en voordat ze tot hoofdstad van het rijk werd gemaakt en voordat tabernakel en tempel er stonden. Toch kan gezegd worden dat Sion door God gesticht is, door wat de stad betekent voor het volk van God.


Nu spreekt de Heer zelf en benoemt Egypte (onder de naam van het vernietigende monster Rahab), Babel, Filistea, Tyrus en Nubië als volken die in Sion zijn geboren. Dit is niet letterlijk op te vatten, maar als teken van aanneming, adoptie. Deze volken zullen de Here kennen, door Hem worden geadopteerd en worden gerekend als burgers van Sion.

Als antwoord op de woorden van de Heer spreekt de psalmist: iedereen is in u geboren en God Zelf zal Sion bevestigen. Hij telt ze bij de bevolking door ze in de boekrol op te schrijven als geboren burgers van Sion.

En wat is de reactie van de volken die geadopteerd zijn? Ze vieren feest, met dans en gezang, want ze moeten ten laatste erkennen dat al hun bronnen in de HEERE zijn. Ze zijn tot erkentenis der waarheid gekomen  en danken God daarvoor!

Application – De boodschap in deze psalm is het profetisch woord dat alle volken zullen worden tot burgers van het hemels Jeruzalem (zoals ook in Jesaja 2:1-4 en Micha 4:1-3). Wanneer die tijd aanbreekt zal de vrede van Sion, de vrede van het hemelse Jeruzalem, zijn aangebroken.

In het Nieuwe Testament vinden we dit besef ook bij Paulus, namelijk dat de christenen uit de heidenen zullen worden samengevoegd tot het volk van God, samen met de Messias belijdende Joden, zoals in Efeze 2:11-22 en Efeze 3:3-9.

Wat mooi is de eenheid van Gods Woord! Ook de psalmist gaat er van uit dat de profetieën over Sion ooit zullen worden vervuld. En wij, christenen uit de heidenen, mogen onderdeel van die vervulling zijn!

Prayer – Vader dank U wel voor Uw oneindige liefde, voor Uw oneindige genade, voor al Uw zegeningen! Dank U voor Uw beloften over een hemels Jeruzalem waarin alle volken van de aarde zullen worden samengebracht en waarin zij U zullen loven en prijzen met dans en zang! HEERE, deze beloften zijn haast te groot voor ons om te pakken. Wil ons er bij helpen Heer, om er iets van te gaan begrijpen. En dan nog zult U onze stoutste verwachtinge overtreffen Heer! Wij zien uit naar Uw komst! Maranatha! 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.