Houd dwalingen ver weg

Scripture – 2 Johannes 1 – “Ik heb mij er zeer over verblijd dat ik er onder uw kinderen gevonden heb die in de waarheid wandelen, in overeenstemming met het gebod dat wij van de Vader ontvangen hebben. En nu vraag ik u, vrouwe, niet alsof ik u een nieuw gebod schrijf, maar dat wat wij vanaf het begin gehad hebben:  laten wij elkaar liefhebben. En dit is de liefde, dat wij wandelen naar Zijn geboden. Dit is het gebod zoals u vanaf het begin gehoord hebt dat u daarin moet wandelen. Want er zijn veel misleiders in de wereld gekomen, die niet belijden dat Jezus Christus in het vlees gekomen is. Dat is de misleider en de antichrist. Let op uzelf, opdat wij niet verliezen waarvoor wij gewerkt hebben, maar een vol loon mogen ontvangen.” (:4-8, 18-21, HSV)

Observation – Johannes is blij met wat hij hoort over de mensen aan wie hij schrijft. Er zijn er onder hen die in de waarheid wandelen. Dat kan op twee manieren worden uitgelegd. Het kan betekenen dat slechts een deel van die gemeente in de waarheid is gebleven. Waarschijnlijker is dat hij met een beperkte groep uit die gemeente contact heeft gehad.
Johannes vervolgt met een oproep: “laten wij elkaar liefhebben. En dit is de liefde, dat wij wandelen naar Zijn geboden“. Liefde tot God en tot elkaar is de samenvatting van de wet “zoals u vanaf het begin gehoord hebt“. Johannes roept hiermee dus feitelijk op om bij de overlevering te blijven.
Dat doet hij niet zomaar, zo blijkt uit het vervolg. Er zijn misleiders gekomen, dwaalleraren, die andere zaken leren, en bijvoorbeeld twijfelen aan het mens-zijn van de Here Jezus. Zij stellen dat de Here Jezus ook tijdens zijn gang op aarde geest was en geen vlees. Daarmee ontkennen zij Zijn plaatsvervangend lijden en halen ze het hart uit het Evangelie.
Johannes’ zorg is om zijn kinderen in het geloof, dat zij niet verliezen waar ze voor geijverd hebben. Verderop roept hij op om deze dwaalleraren niet in huis te ontvangen, ja, ze zelfs niet te groeten, want een welgemeende groet bouwt aan een relatie, en je gaat op geen enkele wijze een relatie aan met een dwaalleraar, die immers de anti-christ vertegenwoordigt!
Application – Wat voor dwaalleringen herkennen wij op ons huidige christelijk erf? Ze zijn er nog steeds hoor, de mensen die wonderen ontkennen en rationaliseren, mensen die Jezus “wel een toffe gast” vinden maar Hem geen God noemen, leraren die dwepen met allerhande oosterse wijsheden en van daaruit vinden dat alle religies wel op hetzelfde neerkomen…
En wij worden opgeroepen ons verre te houden van deze lui. We mogen ze zelfs niet groeten! Hoe gaan wij daar mee om? Nodigen we hen uit om te spreken? Nee toch? Nodigen we hen uit in ons huis en in onze gemeente?
Laten wij elkaar liefhebben en blijven bij wat ons is overgeleverd.
Prayer – Vader dank U voor Uw Woord dat ons leert hoe U wilt dat wij leven. Dank U Jezus dat U als mens in het vlees op aarde bent gekomen om voor en namens ons te lijden aan het kruis. Dank U dat U ons Uw Geest hebt gegeven om ons te helpen dwalingen te herkennen als we ze tegenkomen. Dank U Heer dat U ons beschermt tegen de boze! 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.