God is een trouwe Vriend

Scripture – Psalm 85 – “Gij zijt uw land goedgunstig geweest, o HERE, in het lot van Jakob hebt Gij een keer gebracht; –  Zult Gij voor altoos tegen ons toornen, uw toorn uitstrekken van geslacht tot geslacht? Zult Gij ons niet doen herleven, opdat uw volk zich in U verheuge? – Waarlijk, zijn heil is nabij hen die Hem vrezen, zodat heerlijkheid in ons land woont. – trouw spruit voort uit de aarde, en gerechtigheid ziet neder van de hemel.” (:2, 6-7, 10, 12 – NBG51)

Observation – De psalmist herinnert de HERE – en zijn lezers – aan de geschiedenis waarin God altijd goed is geweest voor Zijn land en Zijn volk. Jakob’s leven is ten goede gekeerd door de HERE. ’s HEREN daden door de geschiedenis heen zijn altijd goed geweest.
Het volk is nu blijkbaar in een periode van moeiten en zorg. De psalmist vraagt de HERE dan ook “Zult Gij voor altoos tegen ons toornen“? Met andere woorden: blijft U boos? Het is een oproep aan de HERE om barmhartig te zijn en Zich weer over zijn volk te ontfermen. Dan kan het volk zich weer verheugen in de HERE.
Als laatste spreekt de schrijver het vertrouwen uit dat de HERE dit zal doen, want “zijn heil is nabij hen die Hem vrezen“. Dan zal zijn heerlijkheid in het land wonen en zal het volk van alle kanten worden gezegend: “trouw spruit voort uit de aarde, en gerechtigheid ziet neder van de hemel“.
Application – Hoe zit dat in ons leven? We zijn christen. Okay. Kunnen we ook terugkijken op “’s Heren roemrijke daden” in ons leven? Kunnen we daarvan getuigen? Het is belangrijk om de hand van God in je leven te herkennen en te kunnen benoemen.
Dit is precies waar het kinderliedje over gaat, “Tel je zegeningen, één voor één, tel ze alle en vergeet er geen“. Behalve dat je de HERE de eer ervoor geeft als je dat doet, kun je er ook zelf op terugvallen als het even lastig is in je leven.
Dat is wat de psalmist hier ook doet. Midden in een moeilijke situatie denkt hij aan de zegeningen die zijn geweest. Dan vraagt Hij aan de HERE: zult U boos blijven? (en het staat er niet maar ik lees er haast achter: “nee toch zeker?“). Dat is vertrouwen!
In de wereld is de leus: ‘resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’. Ik heb nieuws voor je: BIJ GOD WEL!!!
We mogen ALTIJD op Hem vertrouwen, want bij Hem is “geen verandering of zweem van ommekeer” (Jakobus 1:17). Dan mogen we ons vertrouwen ook uitspreken, namelijk dat “goedertierenheid en trouw elkander ontmoeten, en gerechtigheid en vrede elkaar kussen” (:11) en dat gerechtigheid neerziet vanuit de hemel. 

Prayer – Vader dank U voor Uw trouw en Uw goedertierenheid. Uw trouwe vriendschap. Af en toe Vader, kan het wel een lijken dat U Uw aandacht richt op andere zaken, maar op basis van Uw verleden mogen wij weten dat U altijd weer terug zult keren, want U verandert niet, U bent gisteren en heden Dezelfde en tot in alle eeuwigheden! Dank U Heer, U bent onze God, Halleluja!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.