Zijn huis zijn wij!

Scripture – Hebreeën 3:4-6, 12-13 “Immers, elk huis wordt door iemand gebouwd,  maar Hij Die dit alles gebouwd heeft, is God. En Mozes is wel trouw geweest in heel Zijn huis, maar als dienaar,  om te getuigen van wat later gesproken zou worden; Christus echter is getrouw over Zijn huis als Zoon. Zijn huis zijn wij … – Zie erop toe, broeders, dat er nooit in iemand van u een verdorven hart zal zijn, vol ongeloof, om daardoor afvallig te worden van de levende God; maar vermaan elkaar elke dag, zolang men van een heden kan spreken

Observation – Elk huis wordt door iemand gebouwd, maar dit huis (en de schrijver bedoelt hier de gemeente: “Zijn huis zijn wij“) is en wordt gebouwd door God. Wij kunnen werken wat we willen, zelfs tot we een ons wegen, maar “Als de HEERE het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen zijn bouwers eraan” (Psalm 127:1).
De bedoeling van de schrijver is hier om aan te tonen dat Jezus niet alleen boven de engelen is gesteld (zie het vorige hoofdstuk), maar ook boven Mozes (boven de wet). Want Mozes was gesteld als dienaar en als getuige in het huis, als een soort bewaarder van het huis. Jezus is als erfgenaam aangesteld over het huis. Hij is de nieuwe Baas, de nieuwe Bewoner, de nieuwe Eigenaar.
Daarom doet de schrijver ook een oproep om goed op elkaar te letten dat niemand van ons afvallig zal worden, we moeten elkaar steunen en in de buurt blijven van de levende God! We moeten elkaar elke dag bemoedigen (dat is hetzelfde woord als vermanen), elke dag, zolang men van een heden kan spreken. Dat betekent: zolang er nog tijd is. Ik lees hier een echo van Jesaja 55:6 – “Zoek de HEERE terwijl Hij te vinden is, roep Hem aan terwijl Hij nabij is“. 
Application – Het jaarthema in ons gemeente is Psalm 127:1, “Als de HEERE het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen zijn bouwers eraan“. Dit in het kader van het nieuwe gebouw dat begin 2012 is betrokken.
We kunnen dit erg letterlijk opvatten, met steen op steen stapelen bouw je een huis, met plannen, inrichten, budgetten, installaties en timmerwerk bouw je een gebouw voor de gemeente. Maar bouwen we daarmee het huis?
Ik zeg nee. Het huis van de gemeente, dat zijn wij, immers “Zijn huis zijn wij” en Jezus is de Hoeksteen! De Here doet er alles aan om ons bij elkaar te brengen en te houden, en we mogen elkaar bemoedigen en vermanen om in Zijn aanwezigheid te blijven.
Ons geestelijk huis is veel belangrijker dan ons gebouw. De oude staat van het vlees, waar Mozes voor staat, is vervangen door de nieuwe staat van de Geest, Die Jezus ons had beloofd en Die met het Pinksterfeest over ons is uitgestort. “Want de gezindheid van het vlees is de dood, maar de gezindheid van de Geest is leven en vrede” (Romeinen 8:6).
Zolang er tijd is mogen we mensen het Goede Nieuws vertellen en elkaar bemoedigen om bij de Heer te blijven. En dat hoeft niet moeilijk te zijn, het is enkel vreugde! Lees maar mee – “Want één dag in uw voorhoven is beter dan duizend (elders); ik wil liever staan aan de drempel van het huis mijns Gods dan verblijven in de tenten der goddeloosheid” (Psalm 84:11)

Prayer – Vader dank U wel dat U ons onderdak biedt bij elkaar, in Uw huis, waarvan Uw Zoon Jezus de Hoeksteen is. Dank U Here voor Uw Heilige Geest, Die als het cement is dat ons geestelijk huis bij elkaar houdt. Dank U wel dat U zo goed voor ons bent en ons geeft, niet altijd wat wij vragen, maar wel precies wat wij nodig hebben!


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.