Geduld in de schemertijd

Scripture – Hebreeën 2:2-4, 7-9, 18 “Want als  het woord dat door engelen gesproken werd, al bindend was en  elke overtreding en ongehoorzaamheid rechtvaardige vergelding ontving, hoe zullen wij dan ontvluchten, als wij zo’n grote zaligheid veronachtzamen, die in het begin door de Heere is verkondigd, … God heeft er bovendien mede getuigenis aan gegeven door tekenen, wonderen en allerlei krachten, en gaven van de Heilige Geest, overeenkomstig Zijn wil – U hebt hem voor korte tijd minder gemaakt dan de engelen; … alle dingen hebt U onder zijn voeten onderworpen. … Nu zien wij echter nog niet dat Hem alle dingen onderworpen zijn, maar wij zien Jezus met heerlijkheid en eer gekroond – Want waarin Hij Zelf geleden heeft, toen Hij verzocht werd, kan Hij hen die verzocht worden, te hulp komen” (HSV)

Observation – God heeft Zijn – door engelen gesproken – boodschap en wet in de Schriften, in het Oude Testament al bindend verklaard en elke overtreding ervan heeft Hij vergezeld laten gaan van rechtvaardige vergelding.
Hoeveel te meer moeten wij de boodschap van Jezus – van Wie de majesteit in hoofdstuk 1 is beschreven, en Die ver boven de engelen is gesteld – niet nog meer serieus nemen!? En we kunnen niet anders dan het aannemen, omdat God het Evangelie van Jezus kracht heeft bijgezet door tekenen en wonderen, en gaven van de Heilige Geest.
Om ons deze Boodschap te brengen is Jezus “voor korte tijd minder gemaakt dan de engelen“. Hij heeft onder ons gewoond! Met dit citaat uit Psalm 8:5-7 maakt de schrijver ons hier duidelijk dat de Here Jezus koning over de schepping is en dat alle dingen aan Hem onderworpen zijn.
In de overgang van vers 8-9 wordt duidelijk dat wij nog niet volledig kunnen zien dat alles aan Hem onderworpen is, maar we kunnen Jezus wel zien in zijn heerlijkheid en eer. We kunnen dat ook ervaren omdat Hij ons helpt en bijstaat bij alles wat ons in ons leven overkomt. We mogen altijd schuilen bij Hem. Hij heeft namelijk alles geleden wat wij ook hebben meegemaakt en meer dan dat.
Hierin klinkt ook het mysterie door van het Koninkrijk dat nabij gekomen isdat er al is, en dat nog zal komen. Sinds de komst van Jezus kunnen wij proeven en ervaren van het Koninkrijk, we zijn als wedergeboren mensen al burgers van dat Koninkrijk, en tegelijkertijd ervaren we nog steeds de gebrokenheid van deze wereld.
Application – Hoe is dat bij jou, bij ons? De ene dag voel ik me geweldig, als hemelburger in mijn eeuwige leven dat begonnen is op de dag dat ik de Here Jezus aannam als mijn Redder en Verlosser. Maar de volgende dag overkomt me iets vanuit de gebrokenheid van de wereld en raak ik even uit evenwicht, tenminste, totdat ik me weer aan Zijn hand vastpak, want Hij is altijd dichtbij!

Wij leven in de periode die door de Bijbel als “de laatste dagen” wordt genoemd, de ‘schemertijd’ tussen hemelvaart en wederkomst. Hoe lang deze tijd zal duren weet God de Vader alleen.
Het uitblijven van de definitieve doorbraak van het Koninkrijk is een bron van vragen, maar het is genade: “De Heere vertraagt de belofte niet  (zoals sommigen dat als traagheid beschouwen),  maar Hij heeft geduld met ons  en wil niet dat enigen verloren gaan, maar dat allen tot bekering komen” (2 Petrus 3:9).
Hij wil iedereen de gelegenheid geven om het Evangelie te horen en in de gelegenheid stellen om een keus te maken.

Prayer – Vader dank U voor Uw genade, dank voor Uw geduld, waardoor ook wij gered konden worden. We leven in een soort schemering Heer, in afwachting van het doorbreken van Uw licht, Uw nieuwe dag! We bidden U voor de mensen die ons dierbaar zijn en die hun keuze nog niet hebben gemaakt, of die zich misschien wel hebben afgekeerd van U. Alleen U kunt mensenharten bereiken Here! Wilt U dat ook doen? En als wij daarbij in de weg staan, wilt U ons dan maar duidelijk maken wat wij mogen doen (of nalaten)? 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.