Jezus imiteren

Scripture – 1 Thessalonicenzen 1:5-7, 9 “Want ons Evangelie is niet alleen met woorden tot u gekomen, maar ook met kracht en met de Heilige Geest en met volle zekerheid.  U weet immers hoe wij in uw midden geweest zijn ter wille van u. Ook bent u navolgers geworden van ons en van de Heere, toen u het Woord aannam temidden van veel verdrukking, met blijdschap van de Heilige Geest, zodat u voorbeelden geworden bent voor alle gelovigen in Macedonië en in Achaje – Want zij vermelden zelf over ons hoezeer wij ingang bij u gekregen hebben en hoe u zich van de afgoden tot God bekeerd hebt om de levende en waarachtige God te dienen” (HSV)

Observation – Paulus houdt van alle gemeenten in Klein-Azië, de gemeente in Thessalonica heeft een speciaal plekje in zijn hart. Het is een jonge gemeente, erg krachtig en in gedrag voorbeeldig. Hij prijst hen dan ook uitbundig.
De kracht van de Heilige Geest is werkzaam in deze gemeente, dat merk je aan alles. Ze zijn “navolgers … van de Heere” geworden (Grieks ‘mimētai’, imitators). Mooi hè? Wij vinden een mooier begrip dan het ingeburgerde ‘christenen’. Het heeft een diepere uitdrukking: ‘mensen die echt willen leven naar Zijn wil’. Door het woordje “ons” stelt Paulus zichzelf ten voorbeeld. Ten diepste wil hij en willen ook de lezers, natuurlijk imitators van de Here Jezus zijn.
Paulus had in Thessalonica vervolging ondergaan, en na zijn vertrek wordt de gemeente noch steeds vervolgd (3:3-4). Ondanks hun verdrukking hebben ze het Woord aangenomen “met blijdschap van de Heilige Geest“. Midden in vervolging om Christus’ wil kun je nog blij zijn in de Here.
Hun gedrag is een voorbeeld voor vele gemeenten om hen heen. Het nieuws was als een lopend vuurtje door de streek gegaan, en op een positieve manier werd gezien dat de Thessalonicenzen zich van de afgoden hadden bekeerd.
Application – Hoe staat dat met ons, met mij? We hebben dan misschien geen gemeenten opgericht, wel komen we dagelijks in aanraking met mensen om ons heen. Hoe beïnvloeden we die?
Durven wij tegen iedereen te zeggen: ‘volg mijn voorbeeld’? Als we navolgers van Christus zijn kunnen we dat op alle momenten van de dag zeggen. Oh, we maken ook fouten, het gaat er om hoe we met onze fouten omgaan. 
Als navolger van Christus breng je direct je fouten bij de Here in het licht. Dan mag je weten dat ze weg zijn en kun je verder met ‘imitator van Jezus’ te zijn.
Hiervoor is kracht nodig. De kracht van de Heilige Geest helpt ons navolgers te zijn. Hij immers wijst ons telkens weer naar Jezus!

Prayer – Vader dank U wel voor de kracht van Uw Heilige Geest die het ons mogelijk maakt om navolgers van Uw Zoon Jezus te zijn. Laat het zo zijn Heer, dat we net als onze broeders in Thessalonica wijd en zijd goed bekend staan als oprechte kinderen van U!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.