Krijgsgevangenen maken

Scripture – 2 Korinthe 10:3-5 “Want al leven wij in het vlees, wij trekken niet ten strijde naar het vlees, want de wapenen van onze veldtocht zijn niet vleselijk, maar krachtig voor God tot het slechten van bolwerken, zodat wij de redeneringen en elke schans, die opgeworpen wordt tegen de kennis van God, slechten, elk bedenksel als krijgsgevangene brengen onder de gehoorzaamheid aan Christus

Observation – We leven weliswaar in een sterfelijk lichaam, maar onze strijd is niet vleselijk. Onze strijd is een geestelijke strijd, vergelijk ook “want wij hebben niet te worstelen tegen bloed en vlees, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers dezer duisternis, tegen de boze geesten in de hemelse gewesten” (Efeze 6:12).
Paulus wil hier duidelijk maken dat zijn ‘wapens’ niet de oude vleselijke wapens zijn van afpersing, dreiging, dwang en manipulatie (tovenarij), maar de geestelijke wapens van liefde, betrokkenheid en zorg.
En déze strijd is krachtig, “tot het slechten van bolwerken“! De beeldspraak blijft in het domein van oorlogvoering. Iedere versterkte plaats (‘stronghold’ in het engels) iedere schans (verhoging) die wordt opgeworpen tegen het kennen van God, moet worden afgebroken.
Alle vleselijk handelen – in eigen kracht – leidt “tegen de kennis van God“. Deze zin is (beter) te vertalen als “tegen het oprecht kennen van God“. Dat is wat er moet worden “geslecht” of neergehaald. 
Al deze bedenkselen, gedachtesystemen of filosofieën, moeten we bestrijden en neerhalen. Aanwijzen en afbreken. Maar wel met de geestelijke wapens! 
En al onze eigen vleselijke (eigen kracht) gedachten mogen we krijgsgevangen maken. Dat betekent dat we ze de ruimte en de bewegingsvrijheid ontnemen, zodat ze geen nieuwe ‘strongholds’ kunnen opwerpen in onze gedachten.
Maar dan lopen we met een groep krijgsgevangenen rond. Die mogen niet meer worden losgelaten, en dat kost veel aandacht en energie! Maar kijk, we mogen ze overdragen aan Jezus, in gehoorzaamheid aan Hem. Hij neemt ze met liefde van ons over. Hij heeft immers de overwinning over hen al behaald?
Application – Hoe ervaar jij dat? Ben je vrij van gedachten van eigen kracht, vanuit het vlees? Of zit jouw IK (soms) nog op de troon?
Bij mij wel hoor. Regelmatig denk ik toch nog weer dingen als: ‘oh, dat pak IK wel even aan’, zonder eerst met de Heer te overleggen of het ook Zijn bedoeling is. En als ik het dan achteraf weer zie, dan baal ik ervan, omdat alleen geestelijke wapens sterke, geestelijke strijd kunnen voeren en “bolwerken kunnen slechten“!
Maar prijs de Heer, we zijn Vrijgemaakt! Vrij van al onze gedachten in eigen kracht, vrij van ieder bolwerk dat ons af zou kunnen houden van het oprecht kennen van God! We staan in de vrijheid om onze geestelijke wapenrusting aan te doen en samen met de Heer Zijn strijd te voeren.

Prayer – Vader dank U wel voor Uw geestelijke wapenrusting die U voor ieder van ons op maat gemaakt in Uw magazijn hebt liggen. Dank U Jezus voor de overwinning die U al hebt behaald op alle duistere machten! Dank U Heilige Geest dat U ons wilt helpen om als fourier onze geestelijke wapenrusting uit te zoeken en aan te doen en dat U als gids ons de weg wilt wijzen naar ons plek in het strijdtoneel!


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.