Betoon van geest en kracht

Scripture – 1 Korinthe 2:2, 4, 9-10, 14 “Want ik had niet besloten iets te weten onder u, dan Jezus Christus en die gekruisigd – niet met meeslepende woorden van wijsheid, maar met betoon van geest en kracht, opdat uw geloof niet zou rusten op wijsheid van mensen, maar op kracht van God – al wat God heeft bereid voor degenen, die Hem liefhebben. Want óns heeft God het geopenbaard door de Geest – Doch een ongeestelijk mens aanvaardt niet hetgeen van de Geest Gods is, want het is hem dwaasheid en hij kan het niet verstaan, omdat het slechts geestelijk te beoordelen is


Observation – In tegenstelling tot de vele Griekse denkers om hem heen maakt Paulus hier duidelijk dat hij niets anders wil weten en leren dan een gekruisigde en opgestane Heer. Eenvoudig, niet met omhaal van meeslepende woorden, maar met betoon van geest en kracht.


Waarom? Om mensen niet op ‘wijsheid’ van mensen te laten vertrouwen, maar direct op de kracht van God. God wil namelijk kinderen, geen kleinkinderen! Als we meeslepende woorden gebruiken in ons spreken dan is het risico groot dat we – ondanks onze waarschijnlijk goede intenties – mensen niet meer op God wijzen, maar aan onszelf binden via hun verstand of hun gevoelens.

Maar God heeft het óns geopenbaard, ons die Hij liefheeft (weet je nog van gisteren, niet vele aanzienlijken, niet vele invloedrijken, maar aan ons allemaal), geopenbaard door de Geest.

Maar niet iedereen kan of wil dit aannemen. Een mens die niet geestelijk denkt (door Paulus letterlijk een ‘zielse mens’ genoemd) is niet in staat dit te vatten omdàt het door de Geest is geopenbaard en dus alleen onder begeleiding van de Geest te begrijpen is.

Alleen die mensen die hun ziel hebben gebracht onder de leiding en besturing van de Geest die via onze geest de leiding in ons leven wil nemen, kunnen deze zaken “geestelijk beoordelen“.
Application – De eenvoud van het evangelie. Dat is wat Paulus ons hier laat zien. Zeer eenvoudig, en tegelijk lijkt het zeer lastig voor mensen die het niet geestelijk benaderen, maar het met hun ziel – met hun verstand of met hun emotie – benaderen. Dat lukt dus niet.
Dan wordt het uiteindelijk als dwaasheid voor hen als ze met hun verstand reageren, of enorme teleurstelling als ze met hun emoties reageren. Immers, waarom zou je bidden voor wie je vervolgen? Waarom zou je je vijanden liefhebben? Wat een onzin als je er met je verstand of vanuit je emotie naar kijkt!
Maar zodra je jouw leven – wil, verstand en gevoel – onder besturing van Gods Geest brengt, je daar naar uitstrekt, komt er “betoon van geest en kracht” die alle verstand en emotie te boven gaat en beginnen puzzelstukjes in elkaar te vallen.

Prayer – Vader dank U wel voor de leiding van Uw Geest! Dank U Jezus voor een eenvoudig evangelie. Maar tegelijk beseffen we dat het zo moeilijk te vatten is als we met onze ziel reageren… Wilt U ons helpen Vader om net als Paulus niet in de wereldse manieren van denken mee te gaan, maar Uw eenvoudige evangelie te blijven vertellen?


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.