Partijschappen

Scripture – 1 Korinthe 1:10, 17, 19, 26, 31 “weest allen eenstemmig en laten er geen scheuringen onder u zijn – niet met wijsheid van woorden, om niet het kruis van Christus tot een holle klank te maken – Want er staat geschreven: Verderven zal Ik de wijsheid der wijzen, en het verstand der verstandigen zal Ik verdoen – Ziet slechts, broeders, wat gij waart, toen gij geroepen werdt: niet vele wijzen naar het vlees, niet vele invloedrijken, niet vele aanzienlijken – Wie roemt, roeme in de Here”


Observation – Blijkbaar waren er in Korinthe nogal wat verschillende “bloedgroepen”. Mensen van verschillende achtergronden misschien. In elk geval beroemden ze zich er blijkbaar op dat ze van verschillende geestelijke stromingen waren. 

Paulus keurt dat in niet mis te verstane bewoordingen af. Wat hij ten diepste afkeurt is de hoogmoed die er achter zit. De een zegt ‘Ik ben van Paulus’, de ander ‘Ik van Apollos’. Indirect zeggen ze daarmee: deze leer is beter dan die van jou!

Zelfs degenen die zeggen ‘Ik ben van Christus’ worden door Paulus op de vingers getikt. Hieronder ligt namelijk een ander aspect, namelijk het zich niet willen schikken in het gezag van de apostelen.

Het citaat uit Jesaja (:19) staat in een context waar de Heer bij monde van Jesaja duidelijk maakt dat het volk hem “wel met de lippen eert, maar het hart verre van Hem houdt” (Jesaja 29:13).

Paulus schrijft dat het evangelie zonder aanzien des persoons is gebracht aan “niet vele wijzen” en “niet vele invloedrijken” en “niet vele aanzienlijken“. Met andere woorden: (ook) aan eenvoudige mensen zonder veel aanzien, ongestudeerden.

Maak dan ook geen verschillen, maar bewaar de eenheid in het lichaam van Christus, de gemeente. Wie roemt, roeme in de Here!
Application – Hoe staat dat met mij? Van mezelf weet ik dat ik dit soort overwegingen ook wel eens maak. Onbewust denk ik dan dat mijn achtergrond in het volle evangelie veel bijbelgetrouwer – en misschien ook wel geestelijker – is dan de achtergrond van vele andere christenen.
Maar zodra ik het in de gaten heb breng ik die gedachten als krijgsgevangene onder de gehoorzaamheid aan Christus (2 Korinthe 10:5).Het is immers hoogmoed om zo te denken! We hebben met zijn allen het Woord gekregen om daar samen in te lezen en te ontdekken “hoe groot de breedte en lengte en hoogte en diepte is, en te kennen de liefde van Christus, die de kennis te boven gaat, opdat gij vervuld wordt tot alle volheid Gods” (Efeze 3:18-19).
Laten we met elkaar streven naar eenheid in Christus, eenheid in het kennen van zijn Woord, eenheid in streven en gerichtheid op het verlorene.

Prayer – Vader dank U voor de wijsheid in Uw Woord, dank U dat U met Uw Heilige geest ons wilt leiden om ook deze aspecten te gaan begrijpen en toe te passen. Dank U Heilige Geest dat U ons op de Here Jezus wijst, dank U Jezus dat U ons de Vader doet zien en kennen. Help ons Heer om onze medemensen op U te wijzen en ze te helpen U te leren kennen en op U te gaan lijken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.