Aanvaarden

Scripture – Romeinen 15:2, 7, 13 “Ieder onzer trachte zijn naaste te behagen, ten goede, tot opbouwing – aanvaardt elkander, zoals ook Christus ons aanvaard heeft – De God nu der hope vervulle u met louter vreugde en vrede in uw geloof, om overvloedig te zijn in de hoop, door de kracht des heiligen Geestes


Observation – Paulus roept ons hier op om niet naar de verschillen tussen mensen te kijken op een manier die scheiding maakt. “Laat de sterkere de gevoeligheden van de zwakkere verdragen” (:1). Ter wille van de ander!


Waarom? Omdat de Here Jezus ons ook ten volle heeft aanvaard, zoals we zijn. En op Hem willen we lijken, nietwaar? We moeten er niet op uit zijn om onszelf te behagen, en dat gebeurt maar al te snel wanneer je bijvoorbeeld probeert je eigen gelijk te halen. Dat gaat namelijk evenzo vaak ten koste van de ander.



We zullen merken dat als we dat echt in de praktijk (proberen te) brengen, dat de vreugde en de vrede van ons geloof steeds groter wordt. De innerlijke rust en vrede die het dienen van de ander met zich meebrengen zijn nergens mee te vergelijken.


Application – Hoe kijken wij, hoe kijk ik naar de ander? Accepteren we de ander zoals hij is, of kijken we in ons hoofd toch even snel naar de verschillen? Zijn we te vergelijken met de barmhartige Samaritaan, of meer met de Farizeeër die denkt “Dank U dat ik niet ben zoals die tollenaar“?




In mijn wereld sta “ik” centraal. Dat kan niet anders, want in mijn ziel – mijn zelf – is het “mijn” denken, “mijn” voelen, “mijn” wil. Pas als ik die drie breng onder de leiding van Gods Geest die ze door mijn geest wil (helpen) besturen, zal ik in staat zijn de ander daadwerkelijk te aanvaarden zoals de Here Jezus dat deed.


Prayer – Vader, dank U voor Uw dienaar Paulus. Dank U voor de wijze woorden die hij heeft opgeschreven door Uw Geest. Dank U Jezus voor Uw voorbeeld, dank U Heilige Geest, dat U mij wilt helpen mijn gevoel, mijn verstand en mijn wil te leiden. Help mij Vader om mijn medemensen te aanvaarden en te waarderen voor wie ze zijn zoals U ze hebt gemaakt.


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.