Allen hebben gezondigd

Scripture – Romeinen 3:1, 22-24, 30 “Wat is dan het voorrecht van de Jood, of wat is het nut van de besnijdenis? – er is geen onderscheid. Want allen hebben gezondigd en derven de heerlijkheid Gods, en worden om niet gerechtvaardigd uit zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus – Indien er namelijk één God is, die de besnedenen rechtvaardigen zal uit het geloof en de onbesnedenen door het geloof

Observation – Zoals we gisteren zagen, kunnen wet en besnijdenis de Joden niet helpen. De Joden zouden zich (net als wij) dan heel goed de vraag kunnen stellen wat dan het nut is van hun religie, als die twee kernen niks (meer) waard zijn.

Paulus beantwoordt die vraag onder andere met hen er op te wijzen dat “hun de woorden Gods zijn toevertrouwd” (:2). De Joden zijn Gods oogappel! Hij heeft hen toevertrouwd zijn Woord te ontvangen, te bewaren en door te geven.

Toch is er verder geen onderscheid. Alle mensen hebben gezondigd en zijn om die reden voor altijd uitgesloten van Gods aanwezigheid (:23). Het enige dat redt, het enige dat rechtvaardigt, is Zijn genade, en wel door de verlossing in Christus! (:24) Voor Jood en heiden gelijk.

Zowel de Jood als de niet-Jood worden gerechtvaardigd uit het geloof, namelijk uit het geloof dat het bloed van Jezus voor al hun zonden genoeg is, en dat Hij door Zijn verlossingswerk, Zijn sterven en opstanding voor hen verlossing heeft bewerkt.

Application – Dit is ten diepste de betekenis van ’tot geloof komen’. Het is je bewust zijn van het feit dat je vanuit jezelf geen rechtvaardiging kunt bereiken en dat je daarmee (dus) tot in eeuwigheid van God verlaten zou zijn.

Het geloof is dat je het verlossingswerk van de Here Jezus aanneemt, omarmt, en dat je jouw hele leven stelt onder zijn leiding.

Hoe zit dat met mij, met jou? Staat ons leven nog onder Zijn leiding? nemen we al onze beslissingen met Hem? Of hebben we ons leven stukje bij beetje weer in eigen hand genomen? Als dat zo is, belijd het! Keer terug naar God! Hij kan en wil je leven leiden tot eer van Zijn Koninkrijk, maar alleen als jij Hem toelaat.

Prayer – Vader dank U wel voor Uw leiding over ons leven. Help ons loslaten Heer, we pakken maar al te gemakkelijk de teugels weer in onze eigen handen. Dank U Jezus voor Uw vergoten bloed dat een genoegzaam offer is voor al onze overtredingen, en dank U Heilige Geest dat U ons Vader’s wil bekend wilt maken.


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.